Reklama
Rozwiń
Reklama

Po ostrygach Francja zakazuje skorupiaków. Norowirus atakuje

Norowirus we francuskim regionie Wandea doprowadził zakazu zbierania i spożywania skorupiaków. Wcześniej zakaz dotyczył ostryg w dwóch innych regionach. Władze regionu Arcachon zapowiedziały pomoc państwa dla hodowców.

Publikacja: 07.01.2024 09:16

Po ostrygach Francja zakazuje skorupiaków. Norowirus atakuje

Foto: Caroline Blumberg/Bloomberg

Rząd prefekta Wandei poinformował, że zakaz dotyczy profesjonalnego połowu, zbierania na plaży, transportu, magazynowania i sprzedaży skorupiaków. Nie można ich dotykać ze względów sanitarnych. Zakaz ogłoszono po przypadku zbiorowego zatrucia pokarmowego, spożyte muszle z gminy Bouin wywołały u konsumentów ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy — wyjaśniono w komunikacie.

Zakaz obowiązuje do odwołania, do czasu przywrócenia zadowalającej sytuacji sanitarnej. Przeprowadzone w ostatnich dniach analizy wykazały obecność w nich norowirusa, który wywołał podobne zatrucia wśród mieszkańców regionów Arcachon, Calvados i Manche,

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama