Przed każdymi świętami wielkanocnymi przez media i media społecznościowe przetacza się zażarta debata pół żartem pół serio o wyższości konkretnych marek majonezu. Temperatura sporu bywa gorąca, w komentarzach padają ostre słowa, a sprzedaż majonezu w tym czasie rośnie. Główny spór dotyczy tego, czy lepszy jest Kielecki czy Winiary, pozostałe marki zostają gdzieś w tyle. O ile to, który jest smaczniejszy jest kwestią dyskusji, o tyle jest jeden majonez, który ma swoje święto.
Czytaj więcej
W ujęciu rocznym ceny średnio poszły w górę aż o 37 proc. W wielu domach może to oznaczać rezygna...
15 września 2023 roku przypada Dzień Majonezu Kieleckiego, bo o nim właśnie mowa. Produkowany od 1959 roku przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem” w Kielcach produkt, jest pierwszym majonezem w Polsce produkowanym na skalę przemysłową. To on stał się też podstawą Polskiej Normy określającej który produkt mógł być nazywany majonezem. Od lat produkowany jest z tym samym składem, a w ostatnich latach doszły nowe odmiany. Popularność tego produktu (i coroczna „wojna” o to który majonez jest najlepszy) sprawia, że majonez kielecki jest obecny w popkulturze, występuje w memach, a do tego ma rzesze wiernych fanów i to nie tylko w świętokrzyskim czy w Polsce, ale też w innych krajach (jest eksportowany np. do USA czy Australii).
Czytaj więcej
Przed Wielkanocą rusza pierwsza wielka sprzedaż majonezu. Na tym rynku wartym nawet 775 mln zł no...
Data Dnia Majonezu Kieleckiego nie jest przypadkowa. W 1959 produkcję Kieleckiego rozpoczęto właśnie w okolicach połowy września, choć ustalenie dokładnej daty dziennej jest już niemożliwe. Dlatego wybrano 15 września, jako datę wyznaczającą dokładnie połowę miesiąca.