Reklama

Zabraknie w sklepach makaronów? Firmy chcą wstrzymać produkcję

Niepewne dostawy surowców, inflacja i skoki cen prądu. Wielu producentów makaronu rozważa czasowe wstrzymanie produkcji – mówi Marek Dąbrowski, prezes Polskiej Izby Makaronu.

Publikacja: 22.09.2022 18:00

Zabraknie w sklepach makaronów? Firmy chcą wstrzymać produkcję

Foto: Adobe Stock

Producentów makaronu dręczą te same problemy, co pozostałe branże spożywcze, czyli niestabilne warunki rynkowe, do czego doprowadziła dwucyfrowa inflacja, nieprzewidywalne ceny energii i gazu, a także wzrost cen wszystkich składników produkcji, w tym masy jajowej. – Wśród producentów panuje nerwowa atmosfera, planują produkcję w krótkich okresach, np. miesięcznych i tracą wiarę w przyszłość – mówi Marek Dąbrowski, szef Polskiej Izby Makaronu, w rozmowie z Portalem Spożywczym.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama