Zabraknie w sklepach makaronów? Firmy chcą wstrzymać produkcję

Niepewne dostawy surowców, inflacja i skoki cen prądu. Wielu producentów makaronu rozważa czasowe wstrzymanie produkcji – mówi Marek Dąbrowski, prezes Polskiej Izby Makaronu.

Publikacja: 22.09.2022 18:00

Zabraknie w sklepach makaronów? Firmy chcą wstrzymać produkcję

Foto: Adobe Stock

Producentów makaronu dręczą te same problemy, co pozostałe branże spożywcze, czyli niestabilne warunki rynkowe, do czego doprowadziła dwucyfrowa inflacja, nieprzewidywalne ceny energii i gazu, a także wzrost cen wszystkich składników produkcji, w tym masy jajowej. – Wśród producentów panuje nerwowa atmosfera, planują produkcję w krótkich okresach, np. miesięcznych i tracą wiarę w przyszłość – mówi Marek Dąbrowski, szef Polskiej Izby Makaronu, w rozmowie z Portalem Spożywczym.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji