Reklama
Rozwiń

Zabraknie w sklepach makaronów? Firmy chcą wstrzymać produkcję

Niepewne dostawy surowców, inflacja i skoki cen prądu. Wielu producentów makaronu rozważa czasowe wstrzymanie produkcji – mówi Marek Dąbrowski, prezes Polskiej Izby Makaronu.

Publikacja: 22.09.2022 18:00

Zabraknie w sklepach makaronów? Firmy chcą wstrzymać produkcję

Foto: Adobe Stock

Producentów makaronu dręczą te same problemy, co pozostałe branże spożywcze, czyli niestabilne warunki rynkowe, do czego doprowadziła dwucyfrowa inflacja, nieprzewidywalne ceny energii i gazu, a także wzrost cen wszystkich składników produkcji, w tym masy jajowej. – Wśród producentów panuje nerwowa atmosfera, planują produkcję w krótkich okresach, np. miesięcznych i tracą wiarę w przyszłość – mówi Marek Dąbrowski, szef Polskiej Izby Makaronu, w rozmowie z Portalem Spożywczym.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni