Największa fabryka czekolady wznawia produkcję

Fabryka czekolady w belgijskim Wieze należąca do światowego lidera od kakao i czekolady Barry Callebaut wznowiła produkcję po 6 tygodniach przerwy

Publikacja: 08.08.2022 17:13

Największa fabryka czekolady wznawia produkcję

Foto: Adobe Stock

Zakład uważany za największy na świecie (z załogą ok. 600 ludzi) musiał stanąć, bo podczas produkcji stwierdzono obecność bakterii salmonelli. Czyszczenie i odkażanie instalacji trwało 6 tygodni. 8 sierpnia ruszyły znów trzy linie produkcyjne w Wieze, na północny zachód od Brukseli, dokonano też pierwszej dostawy płynnej czekolady - poinformował agencję AFP rzecznik firmy Korneel Warlop. Dodał, że nadal trwają prace przy oczyszczaniu pozostałych linii.

„W najbliższych tygodniach będziemy w stanie uruchomić więcej linii produkcyjnych, aby wrócić do normalnego poziomu produkcji. Zachowujemy jednak ostrożność, bo ta operacja jest bez precedensu, proces czyszczenia i odkażania instalacji jest bardzo czasochłonny. Gwarancja bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa naszych pracowników jest dla nas najważniejsza” - stwierdził w ogłoszonym komunikacie.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego