Reklama

#RZECZoBIZNESIE: Marek Wojtyna: Kefir w odwrocie

Największą dynamikę wzrostu w ostatnich kilkunastu miesiącach widzimy w jogurtach naturalnych białych. Szybko rozwija się segment produktów organicznych. W odwrocie są produkty tradycyjne i w dużych opakowaniach – mówi Marek Wojtyna, prezes Danone w Polsce, gość programu Pawła Rożyńskiego.

Aktualizacja: 29.12.2017 14:28 Publikacja: 29.12.2017 13:51

#RZECZoBIZNESIE: Marek Wojtyna: Kefir w odwrocie

Foto: tv.rp.pl

Dlaczego Polacy spożywają mało produktów mleczarskich?

Konsumpcja świeżych produktów mlecznych w Polsce jest na poziomie 60 proc. tego, co we Francji. Pierwsza przyczyna to tradycja. W 1919 r. jogurt jako pomysł pojawił się w Hiszpanii, bardzo szybko wszedł do Francji. U nas tradycja przychodzi od kefiru i maślanki. To oznacza ogromną możliwość rozwoju dla naszej kategorii, produkcji i sprzedaży jogurtów w Polsce. Dosyć długa praca oznacza nie tylko zmianę nawyków konsumenckich i tradycji, ale również pracę producentów nad komunikowaniem korzyści z jedzenia jogurtów.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama