Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 25.12.2018 13:43 Publikacja: 25.12.2018 13:43
Foto: AdobeStock
Mimo grubej skóry owoce te należy myć przed jedzeniem, aby uniknąć zachorowania na rzadko spotykaną ale groźną chorobę - radzi FDA po przetestowaniu 1615 owoców o gruszkowatym kształcie i po stwierdzeniu w 17 procentach z nich obecności Gram-dodatnich pałeczek Listeria monocytogenes.
Badania avocado zaczęto w 2014 r. — przy okazji stwierdzono w 1 procencie obecność bakterii salmonelli — skażenie miąższu było również małe — w trzech sztukach na 1254. Mimo tego FDA zaleca staranne myci tych owoców w bieżącej wodzie dla uniknięcia, aby bakterie ze skóry przedostały się do miąższu. W swoim blogu foodsatefy.org sugeruje też wyszczotkowanie avocado czystą szczotką dla usunięcia wszystkich bakterii i następnie wytarcie papierowym ręcznikiem kuchennym
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obrotu wielu rodzajów piwa smakowego polskiej firmy Al...
Wartość kawy sprzedanej w sklepach sięga już 7,7 mld zł rocznie, co oznacza wzrost o 700 mln zł w zaledwie dwa l...
To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się pr...
Wśród najmłodszych dorosłych, czyli osób w wieku 18-25 lat, jedynie mniej niż co piąty wcale nie pije alkoholu....
Unilever zagwarantował załodze działu lodów (34 marki, m.in. Algida, Magnum, Wall's) w Europie i Wielkiej Brytan...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas