Aktualizacja: 25.12.2018 13:43 Publikacja: 25.12.2018 13:43
Foto: AdobeStock
Mimo grubej skóry owoce te należy myć przed jedzeniem, aby uniknąć zachorowania na rzadko spotykaną ale groźną chorobę - radzi FDA po przetestowaniu 1615 owoców o gruszkowatym kształcie i po stwierdzeniu w 17 procentach z nich obecności Gram-dodatnich pałeczek Listeria monocytogenes.
Badania avocado zaczęto w 2014 r. — przy okazji stwierdzono w 1 procencie obecność bakterii salmonelli — skażenie miąższu było również małe — w trzech sztukach na 1254. Mimo tego FDA zaleca staranne myci tych owoców w bieżącej wodzie dla uniknięcia, aby bakterie ze skóry przedostały się do miąższu. W swoim blogu foodsatefy.org sugeruje też wyszczotkowanie avocado czystą szczotką dla usunięcia wszystkich bakterii i następnie wytarcie papierowym ręcznikiem kuchennym
Węgierskie embargo na polskie mięso stało się niewygodnym tematem przerzucanym między resortami rolnictwa i MSZ....
Budapeszt zatrzymał dziś import wołowiny z Polski – dowiedziała się „Rzeczpospolita”. To retorsje za wtrzymanie...
Jan Koral, jeden z trzech braci, założycieli rodzinnego przedsiębiorstwa, zmarł w wieku 81 lat. Firma Koral to j...
Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów fin...
Należący do koncernu LVMH gigant alkoholowy Moët Hennessy zamierza zwolnić około 1200 pracowników w związku ze s...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas