Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 16.05.2021 21:00 Publikacja: 16.05.2021 21:00
Foto: Adobe Stock
Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen żywności wzrósł w kwietniu do 120,9 pkt. To o 2 pkt, czyli o 1,7 proc. więcej niż w marcu i aż o 28,4 pkt, czyli 30,8 proc. więcej niż w kwietniu 2019 r. Wzrost ten był przy tym 11. z rzędu miesięcznym wzrostem wartości indeksu i wywindował go do najwyższego poziomu od maja 2014 r.
Za kwietniowy wzrost w największym stopniu odpowiadają rosnące ceny cukru, które podbijają obawy związane z opóźnieniami zbiorów w Brazylii i szkodami spowodowanymi mrozem we Francji. Subindeks FAO dla cukru wzrósł w kwietniu o 3,9 proc. w porównaniu z marcem i był o prawie 60 proc. wyższy niż w kwietniu 2020 r.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Holenderski producent piwa Heineken poinformował, że reorganizacja jego siedziby głównej w Amsterdamie wpłynie n...
Nazwy „stek, kotlet, kiełbasa, burger, hamburger” będą zarezerwowane dla produktów z mięsa. Jest też nowa defini...
Ludzie muszą ograniczyć jedzenie mięsa i cukru o połowę i jeść dwa razy więcej owoców i warzyw – przekonują auto...
Zakaz reklamy alkoholu w Polsce to w praktyce koniec legalnych kampanii piwa – branża ostrzega, że 187 mln zł bu...
Złożone w Sejmie projekty Lewicy i Polski 2050 zakładają ograniczenia w handlu alkoholem oraz jego reklamie i pr...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas