Cukier sprawcą wzrostów cen żywności na świecie

Choć wiosenne przymrozki nie spowodowały szkód w uprawach buraka cukrowego w Polsce, to ceny cukru mogą wzrosnąć, bo drożeje produkcja, a zapasy są małe.

Publikacja: 16.05.2021 21:00

Cukier sprawcą wzrostów cen żywności na świecie

Foto: Adobe Stock

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen żywności wzrósł w kwietniu do 120,9 pkt. To o 2 pkt, czyli o 1,7 proc. więcej niż w marcu i aż o 28,4 pkt, czyli 30,8 proc. więcej niż w kwietniu 2019 r. Wzrost ten był przy tym 11. z rzędu miesięcznym wzrostem wartości indeksu i wywindował go do najwyższego poziomu od maja 2014 r.

Za kwietniowy wzrost w największym stopniu odpowiadają rosnące ceny cukru, które podbijają obawy związane z opóźnieniami zbiorów w Brazylii i szkodami spowodowanymi mrozem we Francji. Subindeks FAO dla cukru wzrósł w kwietniu o 3,9 proc. w porównaniu z marcem i był o prawie 60 proc. wyższy niż w kwietniu 2020 r.

Straty związane z przymrozkami ominęły nasze uprawy. – Nie mamy sygnałów, by na polach rolników współpracujących z nami coś złego działo się z burakami cukrowymi, choć nie wszędzie jest tak dobrze – mówi „Rzeczpospolitej" Roman Kubiak, prezes zarządu Pfeifer&Langen Polska. – Natomiast mamy informacje, że we Francji i w niektórych rejonach Niemiec fale przymrozków i brak opadów źle wpłynęły na uprawy – dodaje.

Wiosenne przymrozki w niektórych regionach Polski sięgnęły -6 stopni Celsjusza.

– W Polsce, nawet w słabych latach, produkujemy więcej cukru niż konsumujemy. Na rynek musimy jednak patrzeć szerzej, z punktu widzenia całej Unii Europejskiej. A w ubiegłym roku Unia wyprodukowała znacznie mniej cukru niż konsumuje – mówi jednak Roman Kubiak. Dodaje, że import cukru trzcinowego i jego rafinacja są dziś nieopłacalne, a Unia ma wyjątkowo małe zapasy, więc prawdopodobieństwo wzrostu cen jest bardzo duże.

– W Polsce na wzrost cen mogą też wpłynąć rosnące koszty produkcji: dużo wyższe koszty energii i certyfikatów CO2 czy wyższe ceny paliwa. To wszystko razem, sytuacja na rynku cukru oraz wzrost kosztów produkcji, może spowodować, że ceny wzrosną – ocenia prezes Pfeifer&Langen Polska.

Jego zdaniem bardzo trudno dziś powiedzieć, jak będzie wyglądać w tym roku światowy bilans cukru, bo oprócz wysokości zbiorów ma na niego wpływ wiele innych czynników. – My zaopatrujemy inne rynki poza Polską, przede wszystkim w krajach europejskich. Sprzedaż poza Unię była ostatnio śladowa, właśnie ze względu na duże zapotrzebowanie w Europie. Moim zdaniem nie będzie takich nadwyżek w produkcji, by to się zmieniło – mówi prezes Kubiak.

Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku