Reklama
Rozwiń

Cukier sprawcą wzrostów cen żywności na świecie

Choć wiosenne przymrozki nie spowodowały szkód w uprawach buraka cukrowego w Polsce, to ceny cukru mogą wzrosnąć, bo drożeje produkcja, a zapasy są małe.

Publikacja: 16.05.2021 21:00

Cukier sprawcą wzrostów cen żywności na świecie

Foto: Adobe Stock

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen żywności wzrósł w kwietniu do 120,9 pkt. To o 2 pkt, czyli o 1,7 proc. więcej niż w marcu i aż o 28,4 pkt, czyli 30,8 proc. więcej niż w kwietniu 2019 r. Wzrost ten był przy tym 11. z rzędu miesięcznym wzrostem wartości indeksu i wywindował go do najwyższego poziomu od maja 2014 r.

Za kwietniowy wzrost w największym stopniu odpowiadają rosnące ceny cukru, które podbijają obawy związane z opóźnieniami zbiorów w Brazylii i szkodami spowodowanymi mrozem we Francji. Subindeks FAO dla cukru wzrósł w kwietniu o 3,9 proc. w porównaniu z marcem i był o prawie 60 proc. wyższy niż w kwietniu 2020 r.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement