Reklama

Niebezpieczne chemikalia w popularnych płatkach śniadaniowych

Kilkanaście popularnych marek płatków śniadaniowych dla dzieci zawiera śladowe ilości środków kancerogennych, takich jakie są też m.in. w herbicydzie Roundup wynika z raportu organizacji Environmental Working Group (EWG).

Aktualizacja: 15.06.2019 13:38 Publikacja: 15.06.2019 13:11

Niebezpieczne chemikalia w popularnych płatkach śniadaniowych

Foto: Bloomberg

ula

Kancerogenny glifosat w kilkunastu próbkach płatków śniadaniowych wykryto już latem zeszłego roku. Najwyższe stężenia stwierdzono m.in. w popularnych płatkach owsianych Quaker Oats i słodkich, miodowych płatkach dla dzieci Cheerios.

W tym roku najwyższe stężenie glifosatu EWG wykryła w kilku rodzajach sprzedawanych w USA Cheerios: Honey Nut, Chocolate Peanut Butter, Oat Crunch i Multi Grain. Środek znaleziono także w 21 rodzajach "naturalnych" batonikach marki Nature Valley - produkowanych przez koncern General Mills. EWG w raporcie pisze, że w niektórych próbkach zawartość glifosatu była wyższa niż poziom uważany przez naukowców za bezpieczny dla zdrowia dzieci - informuje CNN.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Reklama
Reklama