#RZECZoBIZNESIE: Andrzej Kowalski: Wysoka cena masła jest nie do utrzymania

Nastąpiła już stagnacja cen, a nawet w wielu przypadkach spadek. Ta cena masła jest nie do utrzymania, mimo że coraz częściej po nie sięgamy – mówi Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, gość programu Pawła Rożyńskiego.

Aktualizacja: 18.08.2017 14:45 Publikacja: 18.08.2017 14:06

#RZECZoBIZNESIE: Andrzej Kowalski: Wysoka cena masła jest nie do utrzymania

Foto: tv.rp.pl

Przyzwyczailiśmy się do niskich cen, ale żywność nagle zaczęła drożeć. Dlaczego?

Tak już jest na świecie, że coś albo tanieje, albo drożeje. Podobnie jak w Polsce ceny żywności na świecie rosną i to szybko po kilku latach spadku. My mieliśmy do czynienia z deflacją 2 lata, na świecie ten okres trwał praktycznie od 2009 r. Na podwyżki nałożył się szereg przyczyn zewnętrznych i wewnętrznych.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama