#RZECZoBIZNESIE: Anna Aranowska-Bablok: Żywność funkcjonalna pomaga zapobiegać chorobom

Żywność funkcjonalna i suplementy diety przerosły już rynek leków refundowanych – mówi Anna Aranowska-Bablok, członek zarządu Adiuvo Investments, gość programu Marcina Piaseckiego.

Aktualizacja: 18.12.2017 14:07 Publikacja: 18.12.2017 14:04

#RZECZoBIZNESIE: Anna Aranowska-Bablok: Żywność funkcjonalna pomaga zapobiegać chorobom

Foto: tv.rp.pl

Żywność funkcjonalna ma poprawiać różne parametry biochemiczne, albo metaboliczne naszego organizmu. - Ma też zapobiegać powstawaniu różnych chorób cywilizacyjnych. Jedną z nich jest choroba zwana zespołem metabolicznym, która jest połączeniem różnego rodzaju ryzyk, które dotykają nas w różnym wieku. Są to ryzyka związane z cukrzycą, zaburzenia lipidowe, kardiologiczne, otyłość, problemy z układem kostnym – tłumaczyła Aranowska-Bablok.

Zaznaczyła, że żywność funkcjonalna i suplementy diety przerosły już rynek leków refundowanych. - Wyrosły, bo staliśmy się takim, a nie innym konsumentem. Nowe pokolenie jest świadomym konsumentem szukającym informacji, chce zapobiegać, a nie leczyć się, chce samo siebie monitorować i uczestniczyć w procesie leczenia. To pokolenie próbuje stosować produkty, które pozwalają prewencyjnie zapobiegać powstawaniu różnych chorób – mówiła gość.

Przyznała, że nadal jest problem z jakością tych produktów. - Często nie są zwalidowane klinicznie, nie mają potwierdzonych parametrów. Zmienia się to i wierzymy, że niedługo regulator będzie miał wpływ na to, jakie produkty będą dostępne na rynku -stwierdziła.

Adiuvo Investments zajmuje się m.in. funkcjonalną czekoladą.

- Czekolada ma właściwości zdrowotne, dokładnie kakao. Niewiele osób wie, że zdrowotne właściwości czarnej czekolady wynikają z tego, że kakao posiada związki, które ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne (polifenole) – tłumaczyła Aranowska-Bablok.

Rynek czarnej czekolady w niektórych jurysdykcjach azjatyckich rośnie 20-30 proc. szybciej niż czekolady mlecznej.

- Bardzo mało polifenoli z czarnej czekolady dostaje się do krwi. Czekolada funkcjonalna ma zastosowaną technologię, która poprawia biodostępność i bioaktywność polifenoli, czyli zamiast tabliczki czekolady wystarczy zjeść 10 g. - mówiła.

- Chcemy tą czekoladą podbić m.in. rynek chiński. Na bazie tej technologi mamy kilka produktów. Otworzyliśmy rynki europejskie, głównie skupiamy się na rynku angielskim, francuskim, niemieckim i holenderskim. Jesteśmy na rynku amerykańskim, także weszliśmy na rynek azjatycki. Tam zużycie żywności na głowę jest mniejsze niż na innych rynkach. Z drugiej strony jest to rynek, który w 2014 r. samej żywności funkcjonalnej przyniósł 51 mld dol. przychodów, a szacuje się, że wzrośnie do ponad 100 mld dol. w kolejnych 3 latach – podała gość.

Zauważyła, że cały rynek zdrowych, słodkich przekąsek idzie w stronę żywności funkcjonalnej. - Wszyscy są świadomi jak cukier działa na nasz organizm i branża słodkich przekąsek ma jedyny kierunek ucieczki w zdrowie – mówiła.

Adiuvo Investments zajmuje się także aplikacją na koszmary senne.
- Adiuvo skupia się na technologiach z branży medycyny cyfrowej, które pozwalają monitorować stan własnego zdrowia. Aplikację obecnie walidujemy klinicznie. Badania mają potwierdzić poprawny algorytm do wykrywania fazy REM i potwierdzić, że liczba przebudzeń i koszmarów sennych zmniejsza się wraz z użyciem aplikacji - tłumaczyła Aranowska-Bablok.

Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników