Reklama

Jakie wartości odżywcze ma gruszka?

Gruszki to owoce, które ceniono już w starożytności. Do Europy dotarły z Persji przez Armenię do Grecji, a stamtąd do Rzymu. Gruszki miał uprawiać sam Juliusz Cezar.

Publikacja: 05.11.2021 14:36

Gruszki

Gruszki

Foto: Adobe Stock

arb

Gruszka - składniki odżywcze

Przeciętny owoc gruszki waży ok. 170 gram (bez skórki i ogryzka - 130 g). W 84 proc. gruszka składa się z wody.

Gruszka w 100 gramach ma 57 kcal.

100 gram gruszki zawiera:

15 gram węglowodanów (w tym 10 gram cukrów prostych), 116 mg potasu, 0,1 g tłuszczu, 1 mg sodu, 0,4 g białka, 3,1 g błonnika.

Gruszka zawiera też witaminę C, żelazo i magnez oraz wapń i fosfor. 

Reklama
Reklama

Gruszki a cukrzyca

Gruszki mają indeks glikemiczny równy 30. Oznacza to, że mogą spożywać je osoby chore na cukrzycę.

Gruszka może chronić przed nadciśnieniem

Ze względu na dużą zawartość potasu, który obniża ciśnienie krwi, jedzenie gruszek może chronić przed rozwinięciem się u człowieka nadciśnienia. Potas chroni organizm przed formowaniem się zakrzepów poprzez hamowanie procesu zlepiania się płytek krwi. Potas przyspiesza też wydalanie przez nerki sodu, który przyczynia się do rozwoju nie tylko nadciśnienia, ale także innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Gruszka pomaga i przy zaparciu, i przy biegunce

Osobom cierpiącym na zaparcia pomoże jedzenie miękkich, dojrzałych gruszek - nadmierne ich spożycie może jednak doprowadzić do biegunki. Z kolei przy biegunce pomagają cierpkie i mało soczyste gruszki (ze względu na zawartość garbników).

Gruszka pomaga zabijać głód

Gruszka ze względu na dużą zawartość wody (84 proc.) i błonnika, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość, szybko wypełniają żołądek i zapewniają na długo poczucie sytości.

Gruszki dobre dla ciężarnych

Gruszka w 100 gramach zawiera 7 u/g kwasu foliowego co sprawia, że gruszki są polecanymi owocami dla kobiet w ciąży, które potrzebują kwasu foliowego, aby zapewnić prawidłowy rozwój nienarodzonemu dziecku. Gruszki zawierają też witaminę B9, która może ochronić płód przed ciężkimi wadami rozwojowymi.

Gruszki - inne właściwości

Gruszki należą do nielicznych owoców, które zawierają jod w związku z czym ich spożywanie chroni przed chorobami tarczycy.

Reklama
Reklama

Jedzenie gruszek zaleca się przy zapaleniach dróg moczowych, a także przy kamicy nerkowej i stanach zapalnych gruczołu krokowego.

W medycynie ludowej napar z gruszek podaje się przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu.

Gruszki zawierają bor, który pomaga w lepszej pracy mózgu, poprzez pobudzenie szarych komórek. Bor poprawia też koncentrację.

Profilaktyka
Biznesmen potrzebuje dwa razy więcej testosteronu niż przeciętny mężczyzna
Profilaktyka
Malediwy walczą z nałogiem. Wprowadzają ogólnokrajowy zakaz, także dla turystów
Profilaktyka
Profilaktyka nowotworów kobiecych w kryzysie. Mniej badań, więcej chorób
Profilaktyka
Zmiana czasu może być wyjątkowo trudna dla osób z ADHD. Jak złagodzić jej skutki?
nowy przedmiot
Edukacja zdrowotna. 100 tys. uczniów w Warszawie wypisanych z przedmiotu
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama