Reklama

Robert Mazurek: Musi być lepiej

Rok może być nie wiadomo jak marny, ale pożegnać go przecież jakoś trzeba. Nawet nie jakoś – szampanem trzeba go pożegnać, z pełną pompą. Najtańszy z nich, kolejne odmiany Sowieckoje Igristoje, jest nie tylko podróbką szampana, ale wina w ogóle, lecz ma bąbelki i jest git. A co, jeśli nie jest git, jeśli jednostka na tablicę Mendelejewa oporna się trafiła i wybrzydza? Wtedy szukamy dalej.

Publikacja: 24.12.2020 07:00

Robert Mazurek: Musi być lepiej

Foto: Pixabay

Szampan jest z Szampanii i tylko z niej. To najszlachetniejsze z win musujących, których odmian mamy bez liku. A skąd się one biorą? Można oczywiście do wina dodać dwutlenek węgla, jak w napojach gazowanych, ale w winach szlachetnych bierze się on sam i pochodzi z powtórnej fermentacji. Jeśli zachodzi ona w butelce (metoda tradycyjna), wino jest droższe i bardziej musujące – tak powstają szampany, cavy czy sekty. Ale druga fermentacja (metoda Charmata) może mieć miejsce w kadziach – powstają wtedy bąbelki drobniejsze, mniejsze. Tak rodzi się choćby prosecco, najczęściej fałszowane wino świata. Prosecco oryginalne rodzi się w okolicach Treviso i Wenecji, a robione jest ze szczepu giera.

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję RP.PL i ciesz się dostępem do The New York Times!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Plus Minus
„Brat”: Bez znieczulenia
Plus Minus
„Twoja stara w stringach”: Niegrzeczne karteczki
Plus Minus
„Sygnaliści”: Nieoczekiwana zmiana zdania
Plus Minus
„Ta dziewczyna”: Kwestia perspektywy
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Hanna Greń: Fascynujące eksperymenty
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama