Reklama

Gorzki smak czekolady przyszłości

Za sprawą brytyjskich naukowców nauczymy się produkować tanie i powszechnie dostępne czekolady premium z ziarna kakaowca właściwie dowolnej jakości. Świetna wiadomość? Otóż niekoniecznie.

Publikacja: 10.10.2025 14:30

Gorzki smak czekolady przyszłości

Foto: AdobeStock

Jesienny spleen się zbliża, po nim Boże Narodzenie za pasem, zatem kolejny sezon boomu na czekoladę można już uznać za otwarty. Popularny ostatnio mem głosi, że czekolada jest najlepszą inwestycją, bo kupujesz 100 g, a zyskujesz dwa kilogramy. Jednak czy ktokolwiek zrezygnowałby z niej, bo od jej nadużywania przybywa krągłości tu i tam? Zwłaszcza że wiedza, iż czekolada, póki gorzka i zawierająca ponad 60 proc. kakaowej istoty w ostatecznym produkcie (najlepiej ok. 70-75 proc.) oraz jedzona z umiarem, wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie, a nie tylko samopoczucie, jest dziś powszechna.

Pozostało jeszcze 96% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Plus Minus
„Wszystko jak leci. Polski pop 1990-2000”: Za sceną tamtych czasów
Plus Minus
„Eksplodujące kotki. Gra planszowa”: Wrednie i losowo
Plus Minus
„Jesteś tylko ty”: Miłość w czasach algorytmów
Plus Minus
„Harry Angel”: Kryminał w królestwie ciemności
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Sebastian Jagielski: Czego boją się twórcy
Reklama
Reklama