Reklama

Pacjenci na ostrej diecie

Chorzy w lecznicach są źle żywieni. W niektórych na kolację dostawali jedynie chleb z masłem i herbatę

Aktualizacja: 25.04.2009 01:00 Publikacja: 24.04.2009 11:01

Pacjenci na ostrej diecie

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

Tak było w szpitalu w Dąbrowie Górniczej, gdzie serwowano wyjątkowo skromne kolacje – ustalili inspektorzy NIK, którzy w ubiegłym roku odwiedzili 12 szpitali w sześciu województwach. Sprawdzali, jak żywią pacjentów i czy przestrzegają czystości. Przeprowadzili też ankiety wśród chorych w 125 wybranych placówkach.

Okazało się, że nie ma prostej zależności, iż im większymi środkami dysponuje szpital, tym z wyżywieniem i czystością jest w nim lepiej. – Decydujący wpływ na jakość żywienia i czystość lecznicy ma nie stan jej finansów, ale organizacja pracy i dobre zarządzanie wydatkami – mówi „Rz” prezes NIK Jacek Jezierski.

Były takie szpitale, w których przy mniejszych nakładach osiągano lepsze wyniki. Np. w Radomiu czy Białymstoku, gdzie było czysto, choć sprzątano tanio. Albo w Dębicy, Busku Zdroju i Chorzowie, gdzie żywiono niedrogo i przyzwoicie.

Ale NIK dopatrzyła się większych lub mniejszych uchybień w żywieniu we wszystkich kontrolowanych lecznicach. Niezależnie od tego, czy posiłki przygotowywały firmy zewnętrzne czy pracownicy szpitali, mankamenty były podobne. Porcje były małe i miały niską wartość odżywczą. Wędliny były słabej jakości, a nabiału, warzyw i owoców dawano niewiele. – Średnia kaloryczność posiłków kształtowała się blisko dolnej granicy norm zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia, czyli ok. 1900 kcal – mówi „Rz” Paweł Biedziak, rzecznik NIK.

Na wyżywienie skarżyli się sami pacjenci. Ci ze szpitala w Dąbrowie Górniczej wytykali skromne kolacje, a z Dębicy twierdzili, że muszą dożywiać się na własną rękę – robiło tak trzy czwarte ankietowanych. Choć akurat tę placówkę kontrolerzy ocenili dobrze. Skąd te różne oceny?

Reklama
Reklama

– Na 600 chorych 200 to pacjenci z diagnozami psychiatrycznymi. Biorą leki, które powodują zwiększone łaknienie – mówi „Rz” Przemysław Wojtys, dyrektor ZOZ w Dębicy.

– Zapewniam, że jedzenie jest u nas dobre. Serwuje je również nasza stołówka, która cieszy się dużym powodzeniem. Sam jem tam obiady – dodaje.

– NIK miała zastrzeżenia do kolacji – przyznaje Zbigniew Grzywnowicz, dyrektor szpitala w Dąbrowie Górniczej, i zapewnia, że to już przeszłość. – Podnieśliśmy dzienną stawkę żywieniową, jak zaleciła izba.

Koszt dziennego wyżywienia chorego w szpitalu publicznym – jak sprawdziła NIK – w 2007 r. wynosił od 7,7 do ponad 13 zł.

Izba wykryła też nieprzestrzeganie procedur higienicznych. Np. w szpitalu w Suwałkach personel, przechodząc z magazynu brudnej bielizny do tego z czystą, nie zmieniał fartuchów. Ale były i wyjątki: szpital w Dąbrowie Górniczej wprowadził nowoczesne elektrostatyczne ściereczki do mycia podłogi bez użycia wody.

Ogólnie ankietowani oceniali, że w szpitalach jest czysto. Tylko w Busku-Zdroju i Dębicy co piąty chory skarżył się na zły stan łazienek i toalet.

Reklama
Reklama

Co NIK pochwaliła? Jakość prania bielizny szpitalnej – w dziewięciu placówkach nie miała do niej zastrzeżeń.

Tak było w szpitalu w Dąbrowie Górniczej, gdzie serwowano wyjątkowo skromne kolacje – ustalili inspektorzy NIK, którzy w ubiegłym roku odwiedzili 12 szpitali w sześciu województwach. Sprawdzali, jak żywią pacjentów i czy przestrzegają czystości. Przeprowadzili też ankiety wśród chorych w 125 wybranych placówkach.

Okazało się, że nie ma prostej zależności, iż im większymi środkami dysponuje szpital, tym z wyżywieniem i czystością jest w nim lepiej. – Decydujący wpływ na jakość żywienia i czystość lecznicy ma nie stan jej finansów, ale organizacja pracy i dobre zarządzanie wydatkami – mówi „Rz” prezes NIK Jacek Jezierski.

Reklama
Ochrona zdrowia
Do 2030 r. w Europie będzie brakować 4,5 mln pracowników ochrony zdrowia
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Ochrona zdrowia
Jeden lekarz na 300 pacjentów w szpitalach psychiatrycznych
Ochrona zdrowia
Likwidacja izb wytrzeźwień paraliżuje SOR-y
Ochrona zdrowia
COVID-19. Mniej szczepionek, ale też mniej zainteresowanych
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Ochrona zdrowia
Nowa minister zdrowia: Niemówienie o pieniądzach w ochronie zdrowia było błędem
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Reklama
Reklama