Reklama

Japończycy wymyślili widelec o smaku soli

Światowa Organizacja Zdrowia WHO rozpoczyna systematyczną walkę z chorobami niezakaźnymi. Jednym z celów kampanii jest obniżenie spożycia soli w skali całego świata do roku 2025. Skutecznym elementem w tej walce może być wynalazek japońskich badaczy — widelec symulujący smak soli.

Aktualizacja: 13.04.2016 11:41 Publikacja: 13.04.2016 09:39

Gdy widelec dotyka języka, odczuwamy smak słony i kwaśny.

Gdy widelec dotyka języka, odczuwamy smak słony i kwaśny.

Foto: materiały prasowe

Średnie dzienne spożycie soli waha się od 9 do 12 gramów — według danych WHO, czyli dwukrotnie więcej niż rekomenduje ta organizacja. Skutki tego nadmiaru są niebezpieczne: nadciśnienie tętnicze, wzrost ryzyka chorób układu krążenia, udarów, wylewów, zawałów.

Nadmierne spożycie soli wynika ze współczesnego sposobu odżywiania się. Większość dań to żywność bardzo mocno przetworzona, dania zawierające dużo tłuszczu, cukru i przede wszystkim soli. Niestety, trudno całkowicie obejść się bez soli. W niewielkich ilościach jest ona nieodzownym czynnikiem budowy i regeneracji tkanek. Poza tym, jedzenie przyrządzane bez soli traci walory smakowe.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska
Reklama
Reklama