Japończycy wymyślili widelec o smaku soli

Światowa Organizacja Zdrowia WHO rozpoczyna systematyczną walkę z chorobami niezakaźnymi. Jednym z celów kampanii jest obniżenie spożycia soli w skali całego świata do roku 2025. Skutecznym elementem w tej walce może być wynalazek japońskich badaczy — widelec symulujący smak soli.

Aktualizacja: 13.04.2016 11:41 Publikacja: 13.04.2016 09:39

Gdy widelec dotyka języka, odczuwamy smak słony i kwaśny.

Gdy widelec dotyka języka, odczuwamy smak słony i kwaśny.

Foto: materiały prasowe

Średnie dzienne spożycie soli waha się od 9 do 12 gramów — według danych WHO, czyli dwukrotnie więcej niż rekomenduje ta organizacja. Skutki tego nadmiaru są niebezpieczne: nadciśnienie tętnicze, wzrost ryzyka chorób układu krążenia, udarów, wylewów, zawałów.

Nadmierne spożycie soli wynika ze współczesnego sposobu odżywiania się. Większość dań to żywność bardzo mocno przetworzona, dania zawierające dużo tłuszczu, cukru i przede wszystkim soli. Niestety, trudno całkowicie obejść się bez soli. W niewielkich ilościach jest ona nieodzownym czynnikiem budowy i regeneracji tkanek. Poza tym, jedzenie przyrządzane bez soli traci walory smakowe.

Tylko 6 zł za pierwszy miesiąc czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
Materiał Promocyjny
Polska na czele rewolucji technologii kwantowych
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”