Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 09.05.2018 17:29 Publikacja: 07.05.2018 18:07
Foto: Adobe Stock
Od lat 50. XX w. ilość trującego pierwiastka zgromadzonego w mięsie ryb nieprzerwanie wzrasta. Jest go tak dużo, że stanowi zagrożenie dla rozwoju płodu. Problem szczególnie dotyczy osób spożywających dużo ryb, czyli ludności krajów nadbrzeżnych i wyspiarskich.
Naukowcy Wydziału Nauk Biologicznych Uniwersytetu w Montrealu połączyli dane dotyczące ilości rtęci wyłowionej wraz z rybami z mórz i oceanów w latach 1950–2014 oraz tygodniowe spożycie ryb i owoców morza przez 175 krajów w latach 1961–2011. Na tej podstawie oszacowano spożycie metylortęci (MeHg), która może przenikać przez łożysko i stanowić szczególne zagrożenie dla rozwoju dziecka w łonie matki. Na uszkodzenie narażony jest głównie układ nerwowy. Rtęć powoduje niezborność ruchową, uszkodzenia słuchu i wzroku, zaburzenia psychiczne.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Naukowcy z University of California w Riverside i Instytutu Naukowego Weizmanna w Izraelu podzielili się niezwyk...
Neandertalczycy już około 125 tys. lat temu praktykowali wyszukany sposób przetwarzania żywności poprzez wytapia...
Region Afar w Etiopii to obszar, w którym zbiegają się aż trzy płyty tektoniczne. Takie miejsca są niezwykle cie...
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas