30 lat fast foodu: w tym czasie znacznie urósł

W ciągu 30 lat istnienia fast foodów wzrosła wielkość porcji, ale też kaloryczność i ilość soli w potrawach. Te zmiany najprawdopodobniej napędzają epidemię otyłości.

Publikacja: 01.03.2019 12:11

30 lat fast foodu: w tym czasie znacznie urósł

Foto: Shutterstock

Mimo, że w jadłospisie fast food-ów pojawiło się wiele nowych pozycji jest on jeszcze bardziej niezdrowy niż 30 lat temu. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Boston University, a opublikowane w Journal of Nutrition and Dietetics pokazuje zmianę jaka następowała w latach 1986 - 2016. W tym czasie rosła kaloryczność deserów, a w posiłkach pojawił się boczek i jeszcze więcej tłuszczu. Rosła też ilość soli.

„Nasze badanie pokazuje, w jaki sposób fast food może być pomocny w pogłębianiu utrzymującego się problemu otyłości i związanych z nią chorób przewlekłych.” - mówi autorka badania, doktor Megan A. McCrory.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie