Reklama

30 lat fast foodu: w tym czasie znacznie urósł

W ciągu 30 lat istnienia fast foodów wzrosła wielkość porcji, ale też kaloryczność i ilość soli w potrawach. Te zmiany najprawdopodobniej napędzają epidemię otyłości.

Publikacja: 01.03.2019 12:11

30 lat fast foodu: w tym czasie znacznie urósł

Foto: Shutterstock

Mimo, że w jadłospisie fast food-ów pojawiło się wiele nowych pozycji jest on jeszcze bardziej niezdrowy niż 30 lat temu. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Boston University, a opublikowane w Journal of Nutrition and Dietetics pokazuje zmianę jaka następowała w latach 1986 - 2016. W tym czasie rosła kaloryczność deserów, a w posiłkach pojawił się boczek i jeszcze więcej tłuszczu. Rosła też ilość soli.

„Nasze badanie pokazuje, w jaki sposób fast food może być pomocny w pogłębianiu utrzymującego się problemu otyłości i związanych z nią chorób przewlekłych.” - mówi autorka badania, doktor Megan A. McCrory.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Materiał Partnera
Jak inaczej zobaczyć przeszłość? Eye-tracking w archeologii
Materiał Partnera
Dotacja czy ulga? Ten spór pojawił się wcześniej niż afera o regaty z KPO
Nauka
Niepokojące zjawisko związane z ociepleniem mórz. „Przełomowe" wyniki nowego badania
Nauka
Naukowcy są bliżej wyjaśnienia pochodzenia życia na Ziemi. Przełomowe wyniki badań
Nauka
W jakim wieku czujemy się najbardziej nieszczęśliwi? Wyniki badań pokazują niepokojącą zmianę
Reklama
Reklama