Reklama

30 lat fast foodu: w tym czasie znacznie urósł

W ciągu 30 lat istnienia fast foodów wzrosła wielkość porcji, ale też kaloryczność i ilość soli w potrawach. Te zmiany najprawdopodobniej napędzają epidemię otyłości.

Publikacja: 01.03.2019 12:11

30 lat fast foodu: w tym czasie znacznie urósł

Foto: Shutterstock

Mimo, że w jadłospisie fast food-ów pojawiło się wiele nowych pozycji jest on jeszcze bardziej niezdrowy niż 30 lat temu. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Boston University, a opublikowane w Journal of Nutrition and Dietetics pokazuje zmianę jaka następowała w latach 1986 - 2016. W tym czasie rosła kaloryczność deserów, a w posiłkach pojawił się boczek i jeszcze więcej tłuszczu. Rosła też ilość soli.

„Nasze badanie pokazuje, w jaki sposób fast food może być pomocny w pogłębianiu utrzymującego się problemu otyłości i związanych z nią chorób przewlekłych.” - mówi autorka badania, doktor Megan A. McCrory.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Reklama
Reklama