Jak się nie dać wirusowi A/H1N1? Wystarczy nieco zmodyfikować swoje codzienne przyzwyczajenia, by znacznie zwiększyć odporność organizmu, a tym samym zmniejszyć ryzyko poważnej choroby.
Wskazówki, w jaki sposób to zrobić, zostały opracowane przez amerykańskich naukowców i opublikowane w magazynie “Prevention”.
[srodtytul]Wzmacniacze z talerza[/srodtytul]
Wzbogacenie menu o kilka produktów może wpłynąć krzepiąco na układ odpornościowy. Chodzi między innymi o jogurty zawierające kultury bakteryjne.
Jak dowiódł eksperyment prowadzony w ciągu 80 dni przez szwedzkich uczonych, osoby zatrudnione w zmiennym systemie pracy, które piły napoje z pałeczkami kwasu mlekowego (Lactobacillus reuteri), o jedną trzecią rzadziej brały urlop zdrowotny niż te, które spożywały placebo. Skąd płynie siła probiotyków? Stąd m. in., że stymulują do pracy białe krwinki.