Dieta ciężarnej kobiety wpływa na poziom stresu jej dziecka

Od tego, co ma na talerzu ciężarna kobieta, zależy odporność jej dziecka

Publikacja: 15.08.2012 23:28

Dieta ciężarnej kobiety wpływa na poziom stresu jej dziecka

Foto: AFP

Odkryli to naukowcy amerykańscy z Cornell University, wiadomość o tym zamieszcza pismo „Faseb Journal".

Poziom stresu dziecka i jego odporność na ten stan zależy od choliny, organicznego związku chemicznego, uważanego dawniej za jedną z witamin z grupy B (B4). Bardzo niewielkie ilości choliny są wytwarzane przez ludzki organizm, natomiast zapotrzebowanie na nią jest dużo większe.

Badania wykazały, że dawki choliny zawarte w pożywieniu ciężarnej kobiety, większe od zalecanych przez lekarzy, poprawiają reakcję dziecka na stres. Pod wpływem choliny spada poziom kortyzolu, hormonu stresu.

Naukowcy z Cornell University obserwowali grupę ciężarnych przez 12 tygodni. Połowie z nich podawano  dawkę 480 mg choliny – tyle, ile zalecają lekarze. Pozostałe otrzymywały 930 mg. U jednych i drugich sprawdzano poziom kortyzolu oraz ekspresję genów zawiadujących tym hormonem. Okazało się, że dzieci kobiet spożywających więcej choliny mają niższy poziom kortyzolu, „z natury" są mniej podatne na stres.

Amerykańscy badacze postulują zwiększenie zalecanej dawki choliny ciężarnym kobietom. Najwięcej choliny zawierają drożdże, żółtka jaj, pomidory, szpinak, kapusta, fasola i ryby.

Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne