Oliwa Extra Virgin – nie taka dziewicza?

O zaletach diety bogatej w pełnowartościową oliwę z oliwek nie trzeba przekonywać. Okazuje się jednak, że zamieniając wysoko rafinowane oleje na znacznie droższą oliwę extra virgin, jesteśmy często nabijani, nomen omen, w butelkę

Publikacja: 16.03.2013 11:05

Oliwa Extra Virgin – nie taka dziewicza?

Foto: Fotorzepa, Filip Frydrykiewicz F.F. Filip Frydrykiewicz

Coś, co smakuje jak oliwa z oliwek, wygląda jak oliwa z oliwek i jest drogie jak oliwa z oliwek, w rzeczywistości wcale pełnowartościową oliwą być nie musi.

Tom Mueller, dziennikarz i autor książki

Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil

, obnaża wart miliony dolarów biznes, w którym niskiej jakości oleje barwi się chlorofilem i beta-karotenem, by przypominały oliwę z oliwek lub rozcieńcza się oliwę najtańszymi olejami i oferuje jako autentyczny produkt.

Dla przykładu, w 2012 roku w Australii żaden z produktów poddanych testom nie został uznany za stuprocentowo czysty. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim przyniosły niewiele lepsze rezultaty. Według Muellera, takie praktyki dotyczą aż 70 procent oliwy extra virgin sprzedawanej na całym świecie.

Na ślady takiego procederu natrafiono nawet w samej Toskanii, gdzie w czerwcu ubiegłego roku rozbito grupę przestępczą, która na masową skalę fałszowała oliwę z oliwek, wytwarzając ją z niskiej jakości oleju. Fałszywy produkt trafił do supermarketów i restauracji niemal w całym kraju. Jak wynika z apeli włoskiego ministerstwa rolnictwa o niekupowanie produktów w podejrzanie niskich cenach, nie jest to odosobniony przypadek.

Jak rozpoznać prawdziwą oliwę extra virgin?

Trudno jest stwierdzić, czy oliwa jest prawdziwa  na podstawie smaku lub koloru. Nawet eksperci bywają bezradni. Są jednak dwie metody, które mogą pomóc. Nie są niestety niezawodne, ale pozwalają na wyeliminowanie najbardziej oczywistych fałszywek.

Przede wszystkim, prawdziwa oliwa extra virgin tężeje w niskich temperaturach. Po włożeniu do lodówki, powinna zmętnieć lub nawet zgęstnieć, a po umieszczeniu w temperaturze pokojowej powrócić do oryginalnej konsystencji.  Poza tym, prawdziwa oliwa dobrze się pali i w lampie naftowej powinna dawać żywy, trwały płomień. Produkt, który tak się nie zachowuje, nie jest oliwą extra virgin.

Gdzie kupić “niechrzczoną” oliwę?

Teoretycznie, najlepiej jest kupować oliwę u lokalnych producentów, ale po pierwsze nie każdy mieszka nad Morzem Śródziemnym, a po drugie - jak wspomnieliśmy wyżej - nawet w ojczyźnie oliwki zdarzają się fałszerstwa. Warto zatem zainwestować w produkty, które przeszły testy jakości i są opatrzone certyfikatem rolnictwa ekologicznego. To naturalnie wiąże się z jeszcze większym wydatkiem, ale przynajmniej mamy pewność, że nie marnujemy naszych pieniędzy na fałszywy produkt.

Na podstawie serwisu Mam Zdrowie

Coś, co smakuje jak oliwa z oliwek, wygląda jak oliwa z oliwek i jest drogie jak oliwa z oliwek, w rzeczywistości wcale pełnowartościową oliwą być nie musi.

Tom Mueller, dziennikarz i autor książki

Pozostało 91% artykułu
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację