Alkohol podnosi we krwi poziom GGT (Gamma-glutamylotranspeptydazy)- enzymu wątrobowego związanego z przemianą aminokwasów. Wysoki poziom tego enzymu najczęściej rejestruje się we krwi w przypadkach chorób wątroby, łącznie z nowotworami. Wzrost poziomu GGT spowodowany jest na ogół piciem alkoholu, paleniem tytoniu lub nadwagą.
Fińscy naukowcy przebadali 19 tysięcy mężczyzn i kobiet w wieku między 24 a 75 lat, zmierzyli im także poziom GGT.
Okazało się, że mężczyźni, którzy pili więcej niż 24 alkoholowe drinki w tygodniu, czyli mniej więcej 3,5 dziennie, mieli bardzo wysoki poziom enzymów wątrobowych - trzykrotnie wyższy niż w przypadku niepijących alkoholu.
Jednak wśród pijących alkohol mężczyzn, którzy nie stronili także od kawy, poziom GGT jest aż o połowę niższy niż u tych, którzy raczyli się wyłącznie alkoholem. Taką zależność stwierdzono u tych, którzy wypijali 5 lub więcej filiżanek kawy dziennie.
Nie zanotowano takich zmian u kobiet.