Smak z epoki kamienia

Najstarszą przyprawę używaną w północnej Europie odkryli naukowcy brytyjscy

Publikacja: 29.08.2013 09:37

Czosnaczek pospolity, Alliaria petiolata

Czosnaczek pospolity, Alliaria petiolata

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Badacze z Uniwersytetu w Yorku analizowali osad jaki pozostał na wewnętrznych ściankach 74 naczyń pochodzących z trzech stanowisk ze schyłku epoki kamienia w Niemczech i Danii. Naczynia te mają około 6 tys. lat. Zespołem kierował prof. Hayley Saul. Wiadomość o tym zamieszcza pismo „Public Library of Science ONE" (PLoS ONE).

W osadzie na naczyniach zachowały się ślady pokarmów roślinnych bogatych w skrobię oraz tłuszczów zwierzęcych pochodzących z ryb i zwierząt przeżuwających.

Jednak największe zainteresowanie badaczy zwróciły fitolity. Są to zmineralizowane, nasycone krzemionką pozostałości roślin — liści, kwiatów, nasion. Okazało się, że we wszystkich naczyniach, niezależnie od rodzaju pokarmu, jaki niegdyś zawierały, znajdują się fitolity rośliny, której łacińska nazwa brzmi Alliaria petiolata. Jest ona bardzo pospolita w północnej Europie, także w Polsce — to czosnaczek w smaku nieco przypominający czosnek pospolity Allium sativum.

Czosnaczek wykorzystywany był od wieków w medycynie ludowej do sporządzania okładów ułatwiających gojenie ran, likwidujących wrzody. Jeszcze dziś we Francji jego liście bywają składnikiem sałatek.

Badania naukowców z Uniwersytetu w Yorku wykazały, że właśnie w kuchni roślina ta znalazła najstarsze i najpowszechniejsze zastosowanie. Jej pozostałości badacze znaleźli w każdym z analizowanych garnków używanych do przechowywania żywności, mimo, że nie ma ona praktycznie żadnych właściwości odżywczych.

- Podważa to przeważający dotychczas pogląd, że pierwsi rolnicy wykorzystywali rośliny wyłącznie ze względu na ich właściwości energetyczne, a nie smakowe — wyjaśnia prof. Hayley Saul.

Badacze z Uniwersytetu w Yorku analizowali osad jaki pozostał na wewnętrznych ściankach 74 naczyń pochodzących z trzech stanowisk ze schyłku epoki kamienia w Niemczech i Danii. Naczynia te mają około 6 tys. lat. Zespołem kierował prof. Hayley Saul. Wiadomość o tym zamieszcza pismo „Public Library of Science ONE" (PLoS ONE).

W osadzie na naczyniach zachowały się ślady pokarmów roślinnych bogatych w skrobię oraz tłuszczów zwierzęcych pochodzących z ryb i zwierząt przeżuwających.

Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację