Smak z epoki kamienia

Najstarszą przyprawę używaną w północnej Europie odkryli naukowcy brytyjscy

Publikacja: 29.08.2013 09:37

Czosnaczek pospolity, Alliaria petiolata

Czosnaczek pospolity, Alliaria petiolata

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Badacze z Uniwersytetu w Yorku analizowali osad jaki pozostał na wewnętrznych ściankach 74 naczyń pochodzących z trzech stanowisk ze schyłku epoki kamienia w Niemczech i Danii. Naczynia te mają około 6 tys. lat. Zespołem kierował prof. Hayley Saul. Wiadomość o tym zamieszcza pismo „Public Library of Science ONE" (PLoS ONE).

W osadzie na naczyniach zachowały się ślady pokarmów roślinnych bogatych w skrobię oraz tłuszczów zwierzęcych pochodzących z ryb i zwierząt przeżuwających.

Jednak największe zainteresowanie badaczy zwróciły fitolity. Są to zmineralizowane, nasycone krzemionką pozostałości roślin — liści, kwiatów, nasion. Okazało się, że we wszystkich naczyniach, niezależnie od rodzaju pokarmu, jaki niegdyś zawierały, znajdują się fitolity rośliny, której łacińska nazwa brzmi Alliaria petiolata. Jest ona bardzo pospolita w północnej Europie, także w Polsce — to czosnaczek w smaku nieco przypominający czosnek pospolity Allium sativum.

Czosnaczek wykorzystywany był od wieków w medycynie ludowej do sporządzania okładów ułatwiających gojenie ran, likwidujących wrzody. Jeszcze dziś we Francji jego liście bywają składnikiem sałatek.

Badania naukowców z Uniwersytetu w Yorku wykazały, że właśnie w kuchni roślina ta znalazła najstarsze i najpowszechniejsze zastosowanie. Jej pozostałości badacze znaleźli w każdym z analizowanych garnków używanych do przechowywania żywności, mimo, że nie ma ona praktycznie żadnych właściwości odżywczych.

- Podważa to przeważający dotychczas pogląd, że pierwsi rolnicy wykorzystywali rośliny wyłącznie ze względu na ich właściwości energetyczne, a nie smakowe — wyjaśnia prof. Hayley Saul.

Badacze z Uniwersytetu w Yorku analizowali osad jaki pozostał na wewnętrznych ściankach 74 naczyń pochodzących z trzech stanowisk ze schyłku epoki kamienia w Niemczech i Danii. Naczynia te mają około 6 tys. lat. Zespołem kierował prof. Hayley Saul. Wiadomość o tym zamieszcza pismo „Public Library of Science ONE" (PLoS ONE).

W osadzie na naczyniach zachowały się ślady pokarmów roślinnych bogatych w skrobię oraz tłuszczów zwierzęcych pochodzących z ryb i zwierząt przeżuwających.

Nauka
Naukowcy zbadali setki narzędzi Azteków. Ujawniły zaskakujący trop
Materiał Partnera
W jaki sposób nabyć odporność na dezinformację? Międzynarodowy projekt SAUFEX
Nauka
Dlaczego koty są rude? Naukowcy w końcu rozwiązali zagadkę DNA
Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?