Najlepsze wina są pełne pestycydów

Butelka trunku może zawierać nawet ponad 3300 razy więcej pestycydów niż podobna flaszka wody mineralnej.

Publikacja: 02.11.2013 08:50

Winnice zajmują 3 proc. areału Francji, ale wchłaniają 20 proc. pestycydów

Winnice zajmują 3 proc. areału Francji, ale wchłaniają 20 proc. pestycydów

Foto: AFP

Tę szokującą informację podało pismo „Que choisir" („Co wybrać" ) wydawane przez francuską Union Federale des Consomateurs (Federalną Unię Konsumentów). Wiadomość nie jest wyssana z palca, jeśli już, to z butelki, i to niejednej.

Zespół biochemików pracujący na zlecenie „Que choisir" analizował 92 próbki wina z różnych winiarskich regionów Francji – Bordeaux, Burgundii, Szampanii, Cotes-du-Rhone, Langwedocji, Prowansji. Rezultat mówi sam za siebie: pestycydy, w większej lub mniejszej ilości, stwierdzono we wszystkich badanych próbkach.

Szkodzą ssakom

Pestycydy (łac. pestis – zaraza, pomór, caedo – zabijam) – są to substancje syntetyczne lub naturalne, stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych, używane do ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, zwierząt, produktów żywnościowych, do niszczenia szkodliwych organizmów w budynkach inwentarskich, mieszkalnych, szpitalnych i magazynach. Działają toksycznie na pszczoły, ryby, szkodzą też ssakom.

Naukowcy poszukiwali w próbkach 166 rodzajów pestycydów, które nie powinny się w nich znajdować. Znaleźli 33. Ogromna większość zbadanych butelek zawierała więcej niż jeden pestycyd, rekordzistka miała ich 13.

„Najwięcej niepożądanych substancji znaleziono w winach bordeaux, przy czym rozpiętość jest duża – butelka różowego Baron de Lestac 2012 zawierała 441 mikrogramów na kilogram (mikrogram – milionowa część grama), białe Chateau Roquetaillade Le Bernet 2011 zawierało 1682 mikrogramy na kilogram. W przypadku tego ostatniego wina zawartość pestycydów jest 3364 razy większa od normy przewidzianej dla wody pitnej, tj. 0,5 mikrograma/kg" – stwierdza raport „Que choisir".

Przy podziale dionizjaku na kolory najgorzej wypadły wina białe, zawierają średnio 242 mikrogramy/kg, czerwone – 114, różowe – 95.

Rewelacje „Que choisir" nie są odosobnione. Stowarzyszenie Pesticides Action Network Europe opublikowało wyniki swoich niezależnych badań. Objęto nimi zawartość 40 butelek czerwonego wina z Francji, Austrii, Niemiec, Włoch, Portugalii, Republiki Południowej Afryki i Chile. Rezultat: 100 proc. testowanego wina zawierało pestycydy, średnio cztery rodzaje w butelce, w rekordzistce naliczono ich dziesięć.

Uchylona zasłona

Kto wchodzi do sklepu ze zdrową żywnością, wychodzi z przekonaniem, że ekologiczne może być wszystko: ogórki i miód, mąka i marynowane grzyby, kiełbasa i kwas chlebowy, słowem wszystko, wino również.

Winiarze przystroili ekologiczny aspekt wina, na swój i nasz użytek, w filozoficzne piórka, obudowali butelki ideologią. Reklamując swoje wyroby, kładą nacisk na to, że mamy tylko jedną Matkę Ziemię, żywicielkę roślin, ludzi i zwierząt. Dlatego trzeba o nią dbać, trzeba ją szanować, pielęgnować, uprawiać rozważnie.

A to oznacza, że jeśli już stosować nawozy, to po pierwsze im mniej, tym lepiej, po drugie, jeśli już koniecznie, to tylko naturalne. Gleba winnicy powinna być wolna od chemikaliów. O stosowaniu chemicznych środków ochrony roślin nie ma mowy.

W rezultacie dowiadujemy się o uprawie winorośli metodą biologiczną, ekologiczną, organiczną – co na jedno wychodzi. Dowolności tu nie ma, powstają regionalne i krajowe zrzeszenia wytwórców organic wine, przyznają stosowne atesty, tworzą odpowiednie standardy.

Okazuje się jednak, że tak jak wszędzie, także w stosunku do organic wine lepiej być niewiernym Tomaszem. Do testu przeprowadzonego przez Pesticides Action Network Europe włączono także sześć butelek wina biologicznego. Niestety, w nim także były pestycydy.

– Jedną z wielkich zalet tego typu badań jest to, że unoszą rąbek zasłony znad wszelkiego typu win, także tych wytwarzanych przez ludzi zarzekających się, że nie używają pestycydów. Co prawda w przypadku wielu małych producentów bio jest bardzo prawdopodobne, że do ich win pestycydy dostają się z pól sąsiadów. Ale i tak konsument wina absolutnie nie powinien się niepokoić tymi rezultatami. Nie ma żadnego ryzyka toksykologicznego, poziom pestycydów w winie jest przecież bardzo niski – uspokaja Pascal Chatonnet, właściciel winnicy w regionie Saint-Emilion (Bordeaux), enolog, założyciel laboratorium analitycznego Excell, w którym przeprowadzono badania na zlecenie „Que choisir".

Niestety, raczej nie jest on w stanie uśmierzyć niepokoju, zwłaszcza że jego źródłem są informacje płynące także z innych ośrodków badawczych.

Na przykład wina dostępne na szwedzkim rynku, sprowadzane z różnych krajów Unii Europejskiej, zawierają środki ochrony roślin, w większości używane do zwalczania zarodników grzybów. Przeniknęły one z gron użytych do tłoczenia i fermentacji. Badania przeprowadził szwedzki oddział Zrzeszenia Ochrony Przyrody.

Niedobre sąsiedztwo

Z kolei z badań przeprowadzonych na zlecenie francuskiego Mouvement pour les Droits et le Respect des Générations Futures (Ruch na rzecz Zachowania Ziemi dla Przyszłych Pokoleń) wynika, że na wchłanianie w nadmiarze pestycydów narażeni są nie tylko winiarze spędzający w winnicach całe życie, ale także sezonowi robotnicy, a nawet mieszkający opodal sąsiedzi.

Badania przeprowadzono na grupie 25 ochotników w gminie Medoc w regionie Bordeaux. Analizie poddano pobrane od nich próbki włosów długości 3 cm, obcięte między październikiem a grudniem 2012 roku. Wśród ochotników było 15 robotników, z których sześciu nie stykało się bezpośrednio z rozpylanymi środkami chemicznymi. Pozostałych dziesięciu to winiarze (pięciu) i sąsiedzi mieszkający w odległości mniejszej niż 250 m od winnicy (pięciu).

– Poszukiwaliśmy 35 substancji niebezpiecznych dla zdrowia, znaleźliśmy 22, przy czym żadna z badanych próbek nie była czysta. Dziesięć spośród znalezionych 22 substancji ma działanie rakotwórcze – ostrzegł dr Vincent Peynet kierujący laboratorium Uniwersytetu w Bordeaux, które dokonało analizy. Poziom pestycydów u badanych robotników był 11-krotnie wyższy niż u sąsiadów winiarzy.

Według danych Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) 20 proc. pestycydów stosowanych we francuskim rolnictwie trafia do winnic zajmujących tylko 3 proc. powierzchni uprawnej w tym kraju.

Skutki wchłaniania pestycydów przez ludzi są alarmujące. Francuski Institut National de la Sante et de la Recherche Medical przeprowadził – także w regionie Bordeaux – badania grupy 614 robotników zatrudnionych w winnicach. Uczestniczyli oni w testach neurologicznych opracowanych pod kątem wczesnego diagnozowania choroby Alzheimera. Ludzie ci stykali się z pestycydami przez co najmniej dwie dekady.

Testy powtórzono po pięciu latach. U badanych stwierdzono spadek zdolności poznawczych, umiejętności uczenia się, zapamiętywania, spowolnienie refleksu. Osoby stykające się z pestycydami osiągnęły wyniki dwukrotnie gorsze od przeciętnych.

Tę szokującą informację podało pismo „Que choisir" („Co wybrać" ) wydawane przez francuską Union Federale des Consomateurs (Federalną Unię Konsumentów). Wiadomość nie jest wyssana z palca, jeśli już, to z butelki, i to niejednej.

Zespół biochemików pracujący na zlecenie „Que choisir" analizował 92 próbki wina z różnych winiarskich regionów Francji – Bordeaux, Burgundii, Szampanii, Cotes-du-Rhone, Langwedocji, Prowansji. Rezultat mówi sam za siebie: pestycydy, w większej lub mniejszej ilości, stwierdzono we wszystkich badanych próbkach.

Pozostało 92% artykułu
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację