Owoce morza nie lubią żelaza

Gastronomiczny savoir-vivre, a także setki lat praktyki każą pić do owoców morza wina białe. Japońscy badacze odkryli dlaczego

Publikacja: 28.10.2009 01:26

Małże najlepiej smakują z cytryną

Małże najlepiej smakują z cytryną

Foto: www.latynoameryka.pl, Wojtek Wójcik

Jedni odsądzają od czci i wiary ludzi popijających mule winem czerwonym. Inni są zdania, że w gastronomii nie ma miejsca na ortodoksję. Tymczasem praktyka dnia codziennego wykazuje, że większości ludzi nie smakuje czerwone wino z rybami i owocami morza, po prostu.

Naukowcy (enolodzy, czyli znawcy biochemii wina) z laboratorium japońskiej firmy Mercian, zajmującej się produkcją alkoholi, po serii skrupulatnych badań i doświadczeń doszli do wniosku, że wszystkiemu winien jest jeden pierwiastek chemiczny – żelazo. Wyniki ich pracy publikuje specjalistyczne czasopismo naukowe „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Japońscy badacze (Takayuki Tamura, Kiyoshi Taniguchi, Yumiko Suzuki, Toshiyuki Okubo, Ryoji Takata, Tomonori Konno – warto zapamiętać te nazwiska, przejdą bowiem do historii gastronomii) przeprowadzili testy, w których do muli podawali 26 gatunków różnych win białych i 38 gatunków różnych win czerwonych. Uczestnicy eksperymentu – degustatorzy ochotnicy, wskazywali wina, które im smakowały w towarzystwie muli. Następnie enolodzy dokonali analizy chemicznej win, rozłożyli je na czynniki pierwsze, określili, jakie związki, pierwiastki – i w jakich ilościach – zawierają.

Zaobserwowane różnice dotyczyły tylko jednego parametru: zawartości żelaza w winie. Mule popijane winem zawierającym powyżej 2 miligramów żelaza na litr smakowały źle.

– Byliśmy zaskoczeni. Sądziliśmy, że powodem dysharmonii smakowej może być zbyt duża zawartość tlenku siarki lub polifenoli. Ale żelaza nie braliśmy pod uwagę. Tymczasem właśnie tego pierwiastka jest więcej w winach czerwonych niż w białych, co zresztą, między innymi, stanowi o jego wyższych walorach zdrowotnych – powiedział Takayuki Tamura.

Japońscy badacze nie odkryli jeszcze, dzięki jakiemu procesowi biochemicznemu wysoki poziom żelaza w winie wpływa w przypadku mariażu z mulami na zły smak.

Jedni odsądzają od czci i wiary ludzi popijających mule winem czerwonym. Inni są zdania, że w gastronomii nie ma miejsca na ortodoksję. Tymczasem praktyka dnia codziennego wykazuje, że większości ludzi nie smakuje czerwone wino z rybami i owocami morza, po prostu.

Naukowcy (enolodzy, czyli znawcy biochemii wina) z laboratorium japońskiej firmy Mercian, zajmującej się produkcją alkoholi, po serii skrupulatnych badań i doświadczeń doszli do wniosku, że wszystkiemu winien jest jeden pierwiastek chemiczny – żelazo. Wyniki ich pracy publikuje specjalistyczne czasopismo naukowe „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Nauka
Pełnia Księżyca w grudniu. Zimny Księżyc będzie wyjątkowy, bo trwa wielkie przesilenie księżycowe
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań