Praludzie nie byli wegetarianami. Cierpieli z braku mięsa

Przodkowie człowieka zaczęli odżywiać się mięsem półtora miliona lat temu. Wcześniej, niż dotychczas sądzili naukowcy

Publikacja: 04.10.2012 18:49

Praczłowiek poszukiwał mięsa już 1,5 mln lat temu

Praczłowiek poszukiwał mięsa już 1,5 mln lat temu

Foto: EAST NEWS/AKG-IMAGES

W wąwozie Olduvai w Tanzanii naukowcy znaleźli fragmenty czaszki dziecka sprzed ponad półtora miliona lat z charakterystycznymi zmianami świadczącymi o anemii spowodowanej niedoborem składników odżywczych zawartych w mięsie. Informację na ten temat przynosi najnowsze wydanie magazynu „PLoS ONE".

Międzynarodowym zespołem badaczy kierował Manuel Domínguez-Rodrigo z Uniwersytetu Complutense w Madrycie.

Szczegółowe badanie skamieniałych fragmentów czaszki pozwoliło ustalić, że dziecko zmarło w wieku poniżej dwóch lat. W zachowanych fragmentach kości naukowcy dostrzegli zmiany, które zwykle są wynikiem braku w diecie witamin z grupy B.

Jedzenie mięsa było bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na rozwój mózgu przodków człowieka, organizacji społecznej ekspansji terytorialnej. O sporej ilości mięsa w diecie świadczą kamienne narzędzia służące do rozprawiania mięsa, znalezione w kilku afrykańskich ośrodkach archeologicznych. Ale pytanie, czy był to stały element ich diety, czy mięso spożywane było sporadycznie – pozostawało bez odpowiedzi.

„Odkrycie fragmentów czaszki dziecka ze zmianami patologicznymi w wąwozie Olduvai wskazuje, że przodkowie człowieka prawdopodobnie doświadczali niedostatku żywności pochodzenia zwierzęcego. Wykryte zmiany w kościach z osadów sprzed 1,5 mln lat świadczą o patologii związanej z niedokrwistością" – piszą autorzy artykułu w „PLoS ONE". To według badaczy dowód, że jedzenie mięsa było powszechne, a jego długotrwały brak mógł doprowadzić do anemii. Niedobór mięsa drastycznie zmienił wartość odżywczą mleka matki do tego stopnia, że jej dziecko ostatecznie zmarło z powodu niedożywienia.

„Pierwsi ludzie byli myśliwymi i fizjologicznie dostosowani byli do regularnego spożywania mięsa – piszą autorzy opracowania w „PLoS ONE". – Nasze odkrycie pozwala wnioskować, że to przystosowanie przodków człowieka do mięsa, jako podstawy pożywienia, trwa nieprzerwanie przez co najmniej półtora miliona lat ewolucji naszego gatunku".

W wąwozie Olduvai w Tanzanii naukowcy znaleźli fragmenty czaszki dziecka sprzed ponad półtora miliona lat z charakterystycznymi zmianami świadczącymi o anemii spowodowanej niedoborem składników odżywczych zawartych w mięsie. Informację na ten temat przynosi najnowsze wydanie magazynu „PLoS ONE".

Międzynarodowym zespołem badaczy kierował Manuel Domínguez-Rodrigo z Uniwersytetu Complutense w Madrycie.

Pozostało 82% artykułu
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi