Praludzie nie byli wegetarianami. Cierpieli z braku mięsa

Przodkowie człowieka zaczęli odżywiać się mięsem półtora miliona lat temu. Wcześniej, niż dotychczas sądzili naukowcy

Publikacja: 04.10.2012 18:49

Praczłowiek poszukiwał mięsa już 1,5 mln lat temu

Praczłowiek poszukiwał mięsa już 1,5 mln lat temu

Foto: EAST NEWS/AKG-IMAGES

W wąwozie Olduvai w Tanzanii naukowcy znaleźli fragmenty czaszki dziecka sprzed ponad półtora miliona lat z charakterystycznymi zmianami świadczącymi o anemii spowodowanej niedoborem składników odżywczych zawartych w mięsie. Informację na ten temat przynosi najnowsze wydanie magazynu „PLoS ONE".

Międzynarodowym zespołem badaczy kierował Manuel Domínguez-Rodrigo z Uniwersytetu Complutense w Madrycie.

Szczegółowe badanie skamieniałych fragmentów czaszki pozwoliło ustalić, że dziecko zmarło w wieku poniżej dwóch lat. W zachowanych fragmentach kości naukowcy dostrzegli zmiany, które zwykle są wynikiem braku w diecie witamin z grupy B.

Jedzenie mięsa było bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na rozwój mózgu przodków człowieka, organizacji społecznej ekspansji terytorialnej. O sporej ilości mięsa w diecie świadczą kamienne narzędzia służące do rozprawiania mięsa, znalezione w kilku afrykańskich ośrodkach archeologicznych. Ale pytanie, czy był to stały element ich diety, czy mięso spożywane było sporadycznie – pozostawało bez odpowiedzi.

„Odkrycie fragmentów czaszki dziecka ze zmianami patologicznymi w wąwozie Olduvai wskazuje, że przodkowie człowieka prawdopodobnie doświadczali niedostatku żywności pochodzenia zwierzęcego. Wykryte zmiany w kościach z osadów sprzed 1,5 mln lat świadczą o patologii związanej z niedokrwistością" – piszą autorzy artykułu w „PLoS ONE". To według badaczy dowód, że jedzenie mięsa było powszechne, a jego długotrwały brak mógł doprowadzić do anemii. Niedobór mięsa drastycznie zmienił wartość odżywczą mleka matki do tego stopnia, że jej dziecko ostatecznie zmarło z powodu niedożywienia.

„Pierwsi ludzie byli myśliwymi i fizjologicznie dostosowani byli do regularnego spożywania mięsa – piszą autorzy opracowania w „PLoS ONE". – Nasze odkrycie pozwala wnioskować, że to przystosowanie przodków człowieka do mięsa, jako podstawy pożywienia, trwa nieprzerwanie przez co najmniej półtora miliona lat ewolucji naszego gatunku".

W wąwozie Olduvai w Tanzanii naukowcy znaleźli fragmenty czaszki dziecka sprzed ponad półtora miliona lat z charakterystycznymi zmianami świadczącymi o anemii spowodowanej niedoborem składników odżywczych zawartych w mięsie. Informację na ten temat przynosi najnowsze wydanie magazynu „PLoS ONE".

Międzynarodowym zespołem badaczy kierował Manuel Domínguez-Rodrigo z Uniwersytetu Complutense w Madrycie.

Pozostało jeszcze 82% artykułu
Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego