Reklama

Praludzie nie byli wegetarianami. Cierpieli z braku mięsa

Przodkowie człowieka zaczęli odżywiać się mięsem półtora miliona lat temu. Wcześniej, niż dotychczas sądzili naukowcy

Publikacja: 04.10.2012 18:49

Praczłowiek poszukiwał mięsa już 1,5 mln lat temu

Praczłowiek poszukiwał mięsa już 1,5 mln lat temu

Foto: EAST NEWS/AKG-IMAGES

W wąwozie Olduvai w Tanzanii naukowcy znaleźli fragmenty czaszki dziecka sprzed ponad półtora miliona lat z charakterystycznymi zmianami świadczącymi o anemii spowodowanej niedoborem składników odżywczych zawartych w mięsie. Informację na ten temat przynosi najnowsze wydanie magazynu „PLoS ONE".

Międzynarodowym zespołem badaczy kierował Manuel Domínguez-Rodrigo z Uniwersytetu Complutense w Madrycie.

Szczegółowe badanie skamieniałych fragmentów czaszki pozwoliło ustalić, że dziecko zmarło w wieku poniżej dwóch lat. W zachowanych fragmentach kości naukowcy dostrzegli zmiany, które zwykle są wynikiem braku w diecie witamin z grupy B.

Jedzenie mięsa było bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na rozwój mózgu przodków człowieka, organizacji społecznej ekspansji terytorialnej. O sporej ilości mięsa w diecie świadczą kamienne narzędzia służące do rozprawiania mięsa, znalezione w kilku afrykańskich ośrodkach archeologicznych. Ale pytanie, czy był to stały element ich diety, czy mięso spożywane było sporadycznie – pozostawało bez odpowiedzi.

„Odkrycie fragmentów czaszki dziecka ze zmianami patologicznymi w wąwozie Olduvai wskazuje, że przodkowie człowieka prawdopodobnie doświadczali niedostatku żywności pochodzenia zwierzęcego. Wykryte zmiany w kościach z osadów sprzed 1,5 mln lat świadczą o patologii związanej z niedokrwistością" – piszą autorzy artykułu w „PLoS ONE". To według badaczy dowód, że jedzenie mięsa było powszechne, a jego długotrwały brak mógł doprowadzić do anemii. Niedobór mięsa drastycznie zmienił wartość odżywczą mleka matki do tego stopnia, że jej dziecko ostatecznie zmarło z powodu niedożywienia.

Reklama
Reklama

„Pierwsi ludzie byli myśliwymi i fizjologicznie dostosowani byli do regularnego spożywania mięsa – piszą autorzy opracowania w „PLoS ONE". – Nasze odkrycie pozwala wnioskować, że to przystosowanie przodków człowieka do mięsa, jako podstawy pożywienia, trwa nieprzerwanie przez co najmniej półtora miliona lat ewolucji naszego gatunku".

Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Nauka
Co łączy golden retrievera i człowieka? Zaskakujące wyniki najnowszych badań
Nauka
Genetyczne podłoże ADHD? Naukowcy przyjrzeli się trzem mutacjom. Wyniki badania
Materiał Partnera
AI wchodzi na uczelnie
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Materiał Partnera
Ekrany i okna przyszłości. Naukowcy z UW badają ferroelektryczne nematyki
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama