Jogurty i sery na zapalenie jelit

Zmodyfikowane genetycznie bakterie zdolne do zapobiegania stanom zapalnym jelit stworzyli naukowcy francuscy.

Publikacja: 08.11.2012 18:12

Jogurty i sery na zapalenie jelit

Foto: Fotorzepa, Dariusz Gorajski Dariusz Gorajski

Taką cechę bakterii pospolicie występujących w produktach mlecznych udało się uzyskać, wprowadzając do nich ludzkie białko o nazwie elafina. Zabieg ten zastosowano na bakteriach Lactococcus lactis oraz Lactobacillus casei. Zespołem kierowała prof. Nathalie Vergnolle z Centrum fizjopatologii Uniwersytetu w Tuluzie. W skład zespołu wchodzili naukowcy z Instytutu Pasteura oraz Instytutu Micalis. Wiadomość o tym zamieszcza „Science Translational Medicine”.

Przewlekłe zapalenie jelit jest wywoływane zakażeniem bakteryjnym lub pasożytniczym, długotrwałym korzystaniem z nieodpowiedniej żywności, a nawet uczuleniem i czynnikami genetycznymi. Rozwojowi choroby sprzyja niedobór enzymów trawiennych. Objawy są "bardzo krępujące", należą do nich m.in. bóle brzucha, biegunki, krwawienia. Po dłuższym okresie choroby dochodzi do wychudzenia z powodu nieprawidłowego wykorzystywania pokarmu (tzw. zespół upośledzonego wchłaniania).

Niezależnie od przyczyn choroby w poszczególnych przypadkach, w rezultacie dochodzi do zakłócenia środowiska bakteryjnego jelit. Niestety, flora jelitowa nie należy do dostatecznie poznanych, dlatego lekarze i naukowcy wciąż są w trakcie badań zmierzających do opracowania skutecznych terapii.

W tym nurcie badawczym francuscy naukowcy sięgnęli po ludzkie białko elafinę znane z właściwości przeciwzapalnych. Występuje ono w sposób naturalny w jelitach, ochraniając je przed zakażeniami. Niestety, znika u osób cierpiących na przewlekłe zapalenie jelit. Sposobem na uzupełnienie tego braku byłoby dostarczanie elafiny bezpośrednio do jelit, aby przywrócić w nich równowagę florze bakteryjnej.

W tym celu badacze skorzystali z bakterii nie patogennych, naturalnie i powszechnie występujących w produktach spożywczych – mlecznych. Umieścili w nich gen ludzkiej elafiny wyizolowany w laboratorium. Tak zmodyfikowane bakterie podali w pożywieniu myszom. Okazało się, że po kilku godzinach od posiłku zmodyfikowane bakterie znalazły się na powierzchni jelit, dostarczając tam białko działające przeciwzapalnie. Po takim posiłku objawy dolegliwości ustępowały.

Francuscy badacze przygotowują testy z udziałem ludzi. Zmodyfikowane bakterie będą podawane w jogurtach i serach.

 

Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego
Materiał Partnera
Fajans w dyplomacji. Jak ceramika z Włocławka zaistniała w polityce kulturalnej PRL?
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem