Reklama

Jogurty i sery na zapalenie jelit

Zmodyfikowane genetycznie bakterie zdolne do zapobiegania stanom zapalnym jelit stworzyli naukowcy francuscy.

Publikacja: 08.11.2012 18:12

Jogurty i sery na zapalenie jelit

Foto: Fotorzepa, Dariusz Gorajski Dariusz Gorajski

Taką cechę bakterii pospolicie występujących w produktach mlecznych udało się uzyskać, wprowadzając do nich ludzkie białko o nazwie elafina. Zabieg ten zastosowano na bakteriach Lactococcus lactis oraz Lactobacillus casei. Zespołem kierowała prof. Nathalie Vergnolle z Centrum fizjopatologii Uniwersytetu w Tuluzie. W skład zespołu wchodzili naukowcy z Instytutu Pasteura oraz Instytutu Micalis. Wiadomość o tym zamieszcza „Science Translational Medicine”.

Przewlekłe zapalenie jelit jest wywoływane zakażeniem bakteryjnym lub pasożytniczym, długotrwałym korzystaniem z nieodpowiedniej żywności, a nawet uczuleniem i czynnikami genetycznymi. Rozwojowi choroby sprzyja niedobór enzymów trawiennych. Objawy są "bardzo krępujące", należą do nich m.in. bóle brzucha, biegunki, krwawienia. Po dłuższym okresie choroby dochodzi do wychudzenia z powodu nieprawidłowego wykorzystywania pokarmu (tzw. zespół upośledzonego wchłaniania).

Niezależnie od przyczyn choroby w poszczególnych przypadkach, w rezultacie dochodzi do zakłócenia środowiska bakteryjnego jelit. Niestety, flora jelitowa nie należy do dostatecznie poznanych, dlatego lekarze i naukowcy wciąż są w trakcie badań zmierzających do opracowania skutecznych terapii.

W tym nurcie badawczym francuscy naukowcy sięgnęli po ludzkie białko elafinę znane z właściwości przeciwzapalnych. Występuje ono w sposób naturalny w jelitach, ochraniając je przed zakażeniami. Niestety, znika u osób cierpiących na przewlekłe zapalenie jelit. Sposobem na uzupełnienie tego braku byłoby dostarczanie elafiny bezpośrednio do jelit, aby przywrócić w nich równowagę florze bakteryjnej.

W tym celu badacze skorzystali z bakterii nie patogennych, naturalnie i powszechnie występujących w produktach spożywczych – mlecznych. Umieścili w nich gen ludzkiej elafiny wyizolowany w laboratorium. Tak zmodyfikowane bakterie podali w pożywieniu myszom. Okazało się, że po kilku godzinach od posiłku zmodyfikowane bakterie znalazły się na powierzchni jelit, dostarczając tam białko działające przeciwzapalnie. Po takim posiłku objawy dolegliwości ustępowały.

Reklama
Reklama

Francuscy badacze przygotowują testy z udziałem ludzi. Zmodyfikowane bakterie będą podawane w jogurtach i serach.

 

Nauka
Naukowcy odkryli coś pod Bermudami. „Gigantyczna struktura”
Nauka
Naukowcy wskazują na zaskakującą przyczynę epidemii dżumy. „Jedna z największych katastrof ludzkich”
Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama