Reklama
Rozwiń
Reklama

Jogurty i sery na zapalenie jelit

Zmodyfikowane genetycznie bakterie zdolne do zapobiegania stanom zapalnym jelit stworzyli naukowcy francuscy.

Publikacja: 08.11.2012 18:12

Jogurty i sery na zapalenie jelit

Foto: Fotorzepa, Dariusz Gorajski Dariusz Gorajski

Taką cechę bakterii pospolicie występujących w produktach mlecznych udało się uzyskać, wprowadzając do nich ludzkie białko o nazwie elafina. Zabieg ten zastosowano na bakteriach Lactococcus lactis oraz Lactobacillus casei. Zespołem kierowała prof. Nathalie Vergnolle z Centrum fizjopatologii Uniwersytetu w Tuluzie. W skład zespołu wchodzili naukowcy z Instytutu Pasteura oraz Instytutu Micalis. Wiadomość o tym zamieszcza „Science Translational Medicine”.

Przewlekłe zapalenie jelit jest wywoływane zakażeniem bakteryjnym lub pasożytniczym, długotrwałym korzystaniem z nieodpowiedniej żywności, a nawet uczuleniem i czynnikami genetycznymi. Rozwojowi choroby sprzyja niedobór enzymów trawiennych. Objawy są "bardzo krępujące", należą do nich m.in. bóle brzucha, biegunki, krwawienia. Po dłuższym okresie choroby dochodzi do wychudzenia z powodu nieprawidłowego wykorzystywania pokarmu (tzw. zespół upośledzonego wchłaniania).

Niezależnie od przyczyn choroby w poszczególnych przypadkach, w rezultacie dochodzi do zakłócenia środowiska bakteryjnego jelit. Niestety, flora jelitowa nie należy do dostatecznie poznanych, dlatego lekarze i naukowcy wciąż są w trakcie badań zmierzających do opracowania skutecznych terapii.

W tym nurcie badawczym francuscy naukowcy sięgnęli po ludzkie białko elafinę znane z właściwości przeciwzapalnych. Występuje ono w sposób naturalny w jelitach, ochraniając je przed zakażeniami. Niestety, znika u osób cierpiących na przewlekłe zapalenie jelit. Sposobem na uzupełnienie tego braku byłoby dostarczanie elafiny bezpośrednio do jelit, aby przywrócić w nich równowagę florze bakteryjnej.

W tym celu badacze skorzystali z bakterii nie patogennych, naturalnie i powszechnie występujących w produktach spożywczych – mlecznych. Umieścili w nich gen ludzkiej elafiny wyizolowany w laboratorium. Tak zmodyfikowane bakterie podali w pożywieniu myszom. Okazało się, że po kilku godzinach od posiłku zmodyfikowane bakterie znalazły się na powierzchni jelit, dostarczając tam białko działające przeciwzapalnie. Po takim posiłku objawy dolegliwości ustępowały.

Reklama
Reklama

Francuscy badacze przygotowują testy z udziałem ludzi. Zmodyfikowane bakterie będą podawane w jogurtach i serach.

 

Taką cechę bakterii pospolicie występujących w produktach mlecznych udało się uzyskać, wprowadzając do nich ludzkie białko o nazwie elafina. Zabieg ten zastosowano na bakteriach Lactococcus lactis oraz Lactobacillus casei. Zespołem kierowała prof. Nathalie Vergnolle z Centrum fizjopatologii Uniwersytetu w Tuluzie. W skład zespołu wchodzili naukowcy z Instytutu Pasteura oraz Instytutu Micalis. Wiadomość o tym zamieszcza „Science Translational Medicine”.

Przewlekłe zapalenie jelit jest wywoływane zakażeniem bakteryjnym lub pasożytniczym, długotrwałym korzystaniem z nieodpowiedniej żywności, a nawet uczuleniem i czynnikami genetycznymi. Rozwojowi choroby sprzyja niedobór enzymów trawiennych. Objawy są "bardzo krępujące", należą do nich m.in. bóle brzucha, biegunki, krwawienia. Po dłuższym okresie choroby dochodzi do wychudzenia z powodu nieprawidłowego wykorzystywania pokarmu (tzw. zespół upośledzonego wchłaniania).

Reklama
Materiał Partnera
GEM, Abu Simbel, Ramzes II. Co łączy Wielkie Muzeum Egipskie z polską archeologią?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama