Reklama

Nowotwór lubi przesolone dania

Pałeczkami Helicobacter pylori zainfekowana jest połowa populacji, ale tylko niektórzy ludzie chorują. Powodem jest pożywienie

Publikacja: 25.04.2013 23:27

Helicobacter pylori. Fot. Yutaka Tsutsumi

Helicobacter pylori. Fot. Yutaka Tsutsumi

Foto: Domena publiczna

Helicobacter pylori wywołuje zapalenie żołądka prowadzące niekiedy do powstania nowotworu. Ta bakteria odpowiada za ok. 80 proc. choroby wrzodowej żołądka i 90 proc. owrzodzeń dwunastnicy.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia występuje ona u 70 proc. ludzi w krajach rozwijających się i u 30 proc. ludzi w krajach rozwiniętych. A jednak u większości nosicieli bakterie tej choroby się nie rozwijają.

Żadna z wielu hipotez nie wyjaśniła dotychczas przyczyn tego zjawiska. Być może przyczynią się do tego badania naukowców amerykańskich z Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville. Wiadomość o uzyskanych przez nich wynikach zamieszcza pismo „Infection and Immunity".

Naukowcy przeprowadzili doświadczenie na gryzoniach (myszoskoczkach mongolskich). Zwierzęta zostały zainfekowane Helicobacter pylori, a następnie podzielone na dwie grupy: jedną karmiono normalnym pożywieniem, drugą – zawierającym dużo soli.

Po upływie czterech miesięcy naukowcy zbadali tkanki z przewodu pokarmowego myszoskoczków. U wszystkich zwierząt z grupy karmionej pożywieniem z solą rozwinął się nowotwór, natomiast w grupie karmionej normalnie – tylko u połowy zwierząt.

Reklama
Reklama

Dieta z dużą zawartością soli wzmaga aktywność białka CagA sprzyjającego nowotworom. Badacze z Nashville zmodyfikowali genetycznie pałeczki Helicobacter pylori, usunęli z nich gen kodujący to białko. Następnie powtórzyli doświadczenie, infekując zwierzęta zmodyfikowanymi bakteriami. Uzyskany rezultat – żadne ze zwierząt nie zachorowało na nowotwór.

Helicobacter pylori wywołuje zapalenie żołądka prowadzące niekiedy do powstania nowotworu. Ta bakteria odpowiada za ok. 80 proc. choroby wrzodowej żołądka i 90 proc. owrzodzeń dwunastnicy.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia występuje ona u 70 proc. ludzi w krajach rozwijających się i u 30 proc. ludzi w krajach rozwiniętych. A jednak u większości nosicieli bakterie tej choroby się nie rozwijają.

Reklama
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Materiał Partnera
Od nikotyny po alzheimera. Nowy model receptorów może zmienić badania nad mózgiem
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama