Francja w kieliszku

Dajcie mi doskonałe owoce, a zrobię znakomite wino" – tym stwierdzeniem, niczym obietnicą wyborczą, rozpoczął wywiad Olivier Bernard, prezes Stowarzyszenia Win Grand Cru z regionu Bordeaux. I trudno orzec, czy przemawiała przezeń buńczuczność natchnionego artysty czy raczej skromność rzemieślnika.

Publikacja: 19.05.2016 19:40

Francja w kieliszku

Foto: materiały prasowe

Pewności siebie odmówić mu nie można – jest właścicielem jednego z największych chateaux w regionie, produkującym wiele znakomitych butelek. Ponadto po wielokroć podkreślał, że wspaniałe terroir tej części Francji sprawia, iż szczęśliwcy posiadający winnice w dobrych miejscach są niemal skazani na sukces.

Olivier Bernard przyjechał do Warszawy na zaproszenie ambasadora Francji Pierre'a Buhlera, który degustacją win podziękował wszystkim zaangażowanym w tegoroczną edycję „Gout de France". W marcu niemal setka polskich szefów starała się, aby przygotować tradycyjną kolację francuską, w poniedziałek zaś to ambasador wraz z zaproszonym gościem, przy wsparciu Piotra Kameckiego, prezesa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, dołożyli starań, aby ten wysiłek szefów wybornie wynagrodzić.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Materiał Partnera
W jaki sposób nabyć odporność na dezinformację? Międzynarodowy projekt SAUFEX
Nauka
Dlaczego koty są rude? Naukowcy w końcu rozwiązali zagadkę DNA
Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono