Reklama

Francja w kieliszku

Dajcie mi doskonałe owoce, a zrobię znakomite wino" – tym stwierdzeniem, niczym obietnicą wyborczą, rozpoczął wywiad Olivier Bernard, prezes Stowarzyszenia Win Grand Cru z regionu Bordeaux. I trudno orzec, czy przemawiała przezeń buńczuczność natchnionego artysty czy raczej skromność rzemieślnika.

Publikacja: 19.05.2016 19:40

Francja w kieliszku

Foto: materiały prasowe

Pewności siebie odmówić mu nie można – jest właścicielem jednego z największych chateaux w regionie, produkującym wiele znakomitych butelek. Ponadto po wielokroć podkreślał, że wspaniałe terroir tej części Francji sprawia, iż szczęśliwcy posiadający winnice w dobrych miejscach są niemal skazani na sukces.

Olivier Bernard przyjechał do Warszawy na zaproszenie ambasadora Francji Pierre'a Buhlera, który degustacją win podziękował wszystkim zaangażowanym w tegoroczną edycję „Gout de France". W marcu niemal setka polskich szefów starała się, aby przygotować tradycyjną kolację francuską, w poniedziałek zaś to ambasador wraz z zaproszonym gościem, przy wsparciu Piotra Kameckiego, prezesa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, dołożyli starań, aby ten wysiłek szefów wybornie wynagrodzić.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama