Visa MC AmEx
- Dwór Sieraków, Dobczyce
Szef kuchni Janusz Fic
Kolejny już rok Janusz Fic szefuje w kuchni Dworu Sieraków. Ma bogate doświadczenie zebrane w krakowskich restauracjach z górnej półki (m.in. Hotel Grand, Skandale) i kocha produkty spod znaku Slow Food. Serwuje klasyczną polską kuchnię szlachecką, łącząc ją zgrabnie z tradycją francuską.
Goście będą zachwyceni dworem i otaczającym go starodrzewem. Miejsce nadaje się na kolację w gronie przyjaciół czy romantyczny wieczór. Można śmiało myśleć o zorganizowaniu tu większych uroczystości rodzinnych. Lokal jest elegancki, jednak przed poczynieniem rezerwacji warto zapytać, czy w interesującym nas terminie nie będzie akurat obsługiwana wycieczka: sala restauracji służy czasem za stołówkę, wówczas panuje w niej „karczemny” gwar i unosi się zapach kiełbasy z grilla.
Dwór Sieraków oferuje dania z karty lub sześciodaniowe menu degustacyjne w rewelacyjnej cenie (129 zł bez wina lub 199 zł z doborem win). Warto skosztować ślimaków po burgundzku i po sierakowsku. Ślimaki hodowane w pobliskich Winiarach, w gospodarstwie ekologicznym, Janusz Fic przyrządza wyśmienicie. Sierakowskie podawane są z palonym masłem i czosnkiem, a po burgundzkich zostaje w ustach wspaniały posmak ziół. Restauracja ma wspaniałą kartę win – ponad 200 starannie wyszukanych etykiet. Warto połączyć wizytę w restauracji z noclegiem we Dworze.
PSST! Restauracja oferuje też menu… dla psów. A w nim takie rarytasy jak pieczone ucho wieprzowe i gotowany gnat cielęcy.
13/20
Polska/Elegancka
Sieraków 233
32-410 Dobczyce
tel. +48 12 312 24 23
www.dworsierakow.pl/restauracja Sieraków
Czynne
codziennie 13.00–21.00
Średnie ceny
przystawka 26 zł
danie główne 45 zł
deser 20 zł
Menu degustacyjne
6 dań 129 zł
6 dań 199 zł (z winem)
Płatność kartą
Visa MC AmEx
- Fiesta del Vino, Poznań
Szef kuchni Wojciech Bartczak
Fiesta del Vino to lokal, w którym o winie opowiadają tak barwnie i zachęcająco, że goście bez wahania zamawiają kolejne butelki lub kupują je z radością do domu. Starannie wyselekcjonowanym i profesjonalnie podanym trunkom towarzyszy smaczne jedzenie w stylu tapas.
Wszystko tu do siebie pasuje: nowoczesny parterowy budynek, czyste wnętrze, w którym dominują biel, czerń i czerwień, menu podane na drewnianej tabliczce, proste, czarne i białe naczynia. Jedną ze ścian od sufitu do podłogi zdobią nazwy winnych szczepów – można się porządnie dokształcić. Tym bardziej że wiele z nich jest reprezentowanych na przeciwległej ścianie w formie płynnej. Z przekuciem teorii w praktykę nie ma więc żadnego problemu: każdą z ponad 500 obecnych tu butelek zdegustować można na miejscu.
Dania mające być uzupełnieniem znakomitych win nie ustępują im ani na krok. Podana jako czekadełko tapenada z suszonych pomidorów, czosnku i pietruszki oraz własnego wypieku chleb bez mąki szybko znikają z talerzyka. Słodko-kwaśna i wcale nie ostra zupa z papryki podana z kwiatami zaspokaja pierwszy głód. Do czerwonego wina warto zamówić soczysty, smaczny, przyjemnie i akuratnie słony antrykot w szynce parmeńskiej, podany z ziemniakami i sosem z zielonego pieprzu oraz bukietem sałat, który prezentuje się niczym ogród pełen kwiatów.
PSST! W Fieście, poza specjalistycznymi akcesoriami do wina, kupić można slowfoodowe specjały: sery, wędliny, oliwy…
11/20
Bistro/Swobodna
Czechosłowacka 106A
61-476 Poznań
tel. +48 602 421 000
www.fiestadelvino.pl
Czynne
codziennie 12.00–22.00
Średnie ceny
przystawka 29 zł
danie główne 55 zł
Płatność kartą
Visa MC
- Nolita, Warszawa
Szef kuchni Jacek Grochowina
Jacek Grochowina swą kulinarną drogę rozpoczął w domowej kuchni, pomagając mamie. Po studium gastronomicznym wyjechał z plecakiem do Londynu, gdzie otrzymał pracę w restauracji Hotelu Ritz. Zawodu uczył się również, korzystając z wiedzy Érica Chavota i Michela Roux Jr. Po powrocie do kraju szefował m.in. w warszawskim Amber Roomie.
Mała, 36-miejscowa restauracja mieści się w starej kamienicy w centrum Warszawy. Wnętrze jest wysmakowane i bazuje na klasycznym połączeniu szarości i czerwieni. Dzięki umiejętnemu zastosowaniu luster wydaje się większe, niż jest. Klimatu dopełniają białe obrusy oraz dyskretne nastrojowe światło.
Dania są finezyjne smakowo i wizualnie. Zaskakujące jest foie gras bon bon. Zamarynowano je w porto i ugotowano metodą sous vide. Uformowane z niego kulki pokryto żelem z soku pomarańczowo-buraczanego, który nadaje potrawie piękny, głęboki kolor, a jednocześnie podkreśla smak foie gras. Wielbiciele ryb i owoców morza powinni pytać o rybę dnia, oferowaną w zależności od tego, co udało się pozyskać. Przy odrobinie szczęścia szef kuchni zaproponuje nam niezbyt często spotykaną seriolę. Można też skosztować wyśmienitego turbota serwowanego z mulami, cukinią i konbu consommé. Dla fanów mięs atrakcyjna będzie biodrówka jagnięca z hummusem, której towarzyszy aromatyczny mus z mirabelki.
PSST! Świetnym zakończeniem posiłku może być aromatyczny suflet pistacjowy z lodami czekoladowymi.
14,5/20
Nowatorska/Elegancka
Wilcza 46
00-679 Warszawa
tel. +48 22 292 04 24
www.nolita.pl
Czynne
pn.–pt. 12.00–15.00 (lunch), 18.00–22.30 (kolacja)sob. 17.00–23.00
Średnie ceny
przystawka 64 zł
danie główne 110 zł
deser 38 zł
Menu degustacyjne
6 dań 235 zł
6 dań 430 zł (z selekcją win)
9 dań 285 zł
9 dań 545 zł (z selekcją win)
Płatność kartą
Visa MC AmEx
- Papu, Warszawa
Szef kuchni Bartosz Kędra
Papu to restauracja tradycyjna: i w wystroju, i w sposobie gotowania. To ciężkie zasłony, długie białe obrusy, dużo dębowego drewna, piękna zastawa i dobre domowe jedzenie.
W menu do wyboru: 11 przystawek, dwie zupy, 11 dań głównych i pięć deserów. Spośród owych 11 przystawek warto zamówić lekkie pierożki ze słonym kozim serem. Inna, również smakowita propozycja to placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, serwowane z plastrami marynowanego w ziołach łososia. Placuszki są chrupiące i bardzo delikatne, a łosoś wysokiej jakości i zamarynowany po mistrzowsku. Połączenie tych dwóch elementów daje potrawę niebanalną!
Na letnie dni dobry będzie ogórkowy chłodnik: orzeźwia skutecznie i ze smakiem. Porcja nie jest duża, więc można zamawiać bez obaw, że drugiemu daniu się nie podoła. Ciekawą sezonową potrawą są domowe (robione na miejscu), idealnej twardości tagliolini ze szparagami, sosem z szampana oraz skórką cytrynową. Na stałe goszczą w karcie wieprzowe żeberka z rusztu, podawane z frytkami i pysznym ketchupem. Porcja ogromna (650 g), ale w Papu wszystkie dania główne są słusznych rozmiarów, bo to również element naszej polskiej tradycji. Na deser polecić można kruchą tartę z rabarbarem i lodami pomarańczowymi. Kwaskowaty rabarbar ładnie kontrastuje słodycz lodów – efekt więcej niż satysfakcjonujący.
PSST! Karta win i alkoholi mocnych (w tym nalewek) obszerna – przy wyborze warto zaufać rekomendacjom kelnerów.
11/20
Polska/Biznesowa
al. Niepodległości 132/136
02-554 Warszawa
tel. +48 22 856 77 88
www.restauracjapapu.pl
Czynne
codziennie 10.00 do ostatniego gościa
kuchnia:codziennie do 22.30
Średnie ceny
przystawka 37 zł
danie główne 53 zł
deser 22 zł
Menu degustacyjne
6 dań 250 zł
Płatność kartą
Visa MC AmEx