Reklama

Finlandia: Mięso kurczaków z superbakterią

22 proc. próbek mięsa drobiowego, testowanego przez Fiński Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Evira) zawierało superbakterie - a więc bakterie odporne na działanie antybiotyków - informuje serwis yle.fi.

Aktualizacja: 09.04.2017 10:40 Publikacja: 09.04.2017 10:23

Finlandia: Mięso kurczaków z superbakterią

Foto: fotolia.com

Evira zapewnia jednocześnie, że ryzyko zarażenia się znajdującymi się w mięsie drobiowym superbakteriami jest niewielkie.

Wśród superbakterii znajdujących się w zbadanych próbkach mięsa znalazły się m.in. bakterie produkujące ESBL - enzymy bakteryjne rozkładające antybiotyki i enzymy AmpC rozkładające większość antybiotyków beta-laktamowych.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Partnera
Od nikotyny po alzheimera. Nowy model receptorów może zmienić badania nad mózgiem
Materiał Partnera
Pierwszy kryzys gospodarczy w Polsce. Co zbudowało i pogrzebało państwo Piastów?
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Nauka
Naukowcy „przebudzili" prastare mikroby z wiecznej zmarzliny. Po co to zrobili?
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama