Finlandia: Mięso kurczaków z superbakterią

22 proc. próbek mięsa drobiowego, testowanego przez Fiński Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Evira) zawierało superbakterie - a więc bakterie odporne na działanie antybiotyków - informuje serwis yle.fi.

Aktualizacja: 09.04.2017 10:40 Publikacja: 09.04.2017 10:23

Finlandia: Mięso kurczaków z superbakterią

Foto: fotolia.com

Evira zapewnia jednocześnie, że ryzyko zarażenia się znajdującymi się w mięsie drobiowym superbakteriami jest niewielkie.

Wśród superbakterii znajdujących się w zbadanych próbkach mięsa znalazły się m.in. bakterie produkujące ESBL - enzymy bakteryjne rozkładające antybiotyki i enzymy AmpC rozkładające większość antybiotyków beta-laktamowych.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Materiał Promocyjny
Budujemy cyfrową tarczę bezpieczeństwa surowcowego
Materiał Partnera
Fajans w dyplomacji. Jak ceramika z Włocławka zaistniała w polityce kulturalnej PRL?
Nauka
Picasso w świecie biznesu. Dlaczego powstają korporacyjne kolekcje sztuki
Nauka
Naukowcy potwierdzili 67-letnią hipotezę. „Niemożliwe” odkrycie
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem