Reklama
Rozwiń

Finlandia: Mięso kurczaków z superbakterią

22 proc. próbek mięsa drobiowego, testowanego przez Fiński Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Evira) zawierało superbakterie - a więc bakterie odporne na działanie antybiotyków - informuje serwis yle.fi.

Aktualizacja: 09.04.2017 10:40 Publikacja: 09.04.2017 10:23

Finlandia: Mięso kurczaków z superbakterią

Foto: fotolia.com

Evira zapewnia jednocześnie, że ryzyko zarażenia się znajdującymi się w mięsie drobiowym superbakteriami jest niewielkie.

Wśród superbakterii znajdujących się w zbadanych próbkach mięsa znalazły się m.in. bakterie produkujące ESBL - enzymy bakteryjne rozkładające antybiotyki i enzymy AmpC rozkładające większość antybiotyków beta-laktamowych.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach