Finlandia: Mięso kurczaków z superbakterią

22 proc. próbek mięsa drobiowego, testowanego przez Fiński Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Evira) zawierało superbakterie - a więc bakterie odporne na działanie antybiotyków - informuje serwis yle.fi.

Aktualizacja: 09.04.2017 10:40 Publikacja: 09.04.2017 10:23

Finlandia: Mięso kurczaków z superbakterią

Foto: fotolia.com

Evira zapewnia jednocześnie, że ryzyko zarażenia się znajdującymi się w mięsie drobiowym superbakteriami jest niewielkie.

Wśród superbakterii znajdujących się w zbadanych próbkach mięsa znalazły się m.in. bakterie produkujące ESBL - enzymy bakteryjne rozkładające antybiotyki i enzymy AmpC rozkładające większość antybiotyków beta-laktamowych.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama