Evira zapewnia jednocześnie, że ryzyko zarażenia się znajdującymi się w mięsie drobiowym superbakteriami jest niewielkie.
Wśród superbakterii znajdujących się w zbadanych próbkach mięsa znalazły się m.in. bakterie produkujące ESBL - enzymy bakteryjne rozkładające antybiotyki i enzymy AmpC rozkładające większość antybiotyków beta-laktamowych.
Mięso testowane przez Evirę pochodziło z Finlandii. Przebadano 309 próbek. Superbakterie znajdowały się w 53 z nich.
Anna-Liisa Myllyniemi z Eviry nie jest zaskoczona wynikami badań. - Surowe kurczaki często zawierają groźne bakterie, dlatego zawsze muszą być właściwie przygotowywane przed jedzeniem - mówiła. Odporne na antybiotyki bakterie giną w temperaturze co najmniej 75 stopni Celsjusza.
Myllyniemi zaleciła wszystkim, by unikali surowych kurczaków i myli dobrze naczynia, w których kurczaki są przygotowywane.