Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 17.06.2025 05:47 Publikacja: 20.10.2023 03:00
Konieczne jest opracowanie standardów dotyczących żywienia w szpitalach – mówili uczestnicy konferencji „Pacjent wybiera – nowa jakość w żywieniu pacjentów”
Foto: Marcin Romański
Chleb, kawałek masła, mielonka, dwa plasterki ogórka – tak często wygląda szpitalny posiłek. Czy szpitalne menu musi być takie? Czy o wszystkim decydują pieniądze? Na to pytanie starano się odpowiedzieć podczas konferencji „Pacjent wybiera – nowa jakość w żywieniu pacjentów”, która pod koniec września odbyła się w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.
– Od wielu lat staramy się wyznaczać trendy. Staraliśmy się, by jakość naszych szpitalnych posiłków była dobra – mówił podczas inauguracji konferencji Marcin Jędrychowski, dyrektor Szpitala Uniwersyteckiego. – Trzeba pamiętać, że żywienie jest immanentną częścią leczenia pacjenta. Tym bardziej że mamy do czynienia z plagą pacjentów niedożywionych – ten problem widzimy u co piątego pacjenta, który do nas trafia – tłumaczył szef szpitala. I dodawał, że nie da się tego zrobić bez zespołu dietetyków oraz odpowiedniego partnera i zaplecza kuchennego. – Mam nadzieję, że tym spotkaniem zainspirujemy państwa do tego, by lepiej żywić pacjentów – mówił dyrektor szpitala.
Zmiany zakładają poszerzenie listy refundacyjnej o szereg leków stosowanych w terapii onkologicznej i innych, w...
Pacjentki z wysokim ryzykiem nawrotu powinny mieć szansę na leczenie mniej toksycznymi metodami – mówi prof. dr...
Prezydent Stanów Zjednoczonych chce obniżyć ceny leków dla Amerykanów nawet o 90 proc. Zapowiada też sankcje wob...
Potrzebny jest jeden ośrodek, który skoordynowałby działania różnych ministerstw i instytucji.
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Chorobę otyłościową coraz częściej można dziś leczyć i leczy się farmakologicznie. Problem w tym, że wykorzystyw...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas