Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 17.06.2025 02:25 Publikacja: 20.07.2023 21:47
Foto: Adobe stock
„Kawa espresso łagodzi agregację i kondensację białka tau inicjującego chorobą Alzheimera” - powiedziała profesor Mariapina D'Onofrio z Uniwersytetu w Weronie, prezentując wyniki badań swojego zespołu.
Splątki neurofibrylarne są jedną z głównych przyczyn demencji – spowalniają myślenie i zdolności zapamiętywania. U zdrowych ludzi białko tau pomaga stabilizować struktury w mózgu, ale w chorobach neurodegeneracyjnych może zlepiać się w fibryle i wywoływać chorobę Alzheimera. Eksperymenty laboratoryjne przeprowadzone przez włoskich naukowców wykazały, że espresso może im zapobiegać.
Zmiany zakładają poszerzenie listy refundacyjnej o szereg leków stosowanych w terapii onkologicznej i innych, w...
Pacjentki z wysokim ryzykiem nawrotu powinny mieć szansę na leczenie mniej toksycznymi metodami – mówi prof. dr...
Prezydent Stanów Zjednoczonych chce obniżyć ceny leków dla Amerykanów nawet o 90 proc. Zapowiada też sankcje wob...
Potrzebny jest jeden ośrodek, który skoordynowałby działania różnych ministerstw i instytucji.
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Chorobę otyłościową coraz częściej można dziś leczyć i leczy się farmakologicznie. Problem w tym, że wykorzystyw...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas