Espresso może zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję

Filiżanka czarnej kawy niszczy "zbuntowane" białka, które gromadzą się w mózgu i szkodzą neuronom, wynika z najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Weronie.

Publikacja: 20.07.2023 21:47

Espresso może zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję

Foto: Adobe stock

mk

„Kawa espresso łagodzi agregację i kondensację białka tau inicjującego chorobą Alzheimera” - powiedziała profesor Mariapina D'Onofrio z Uniwersytetu w Weronie, prezentując wyniki badań swojego zespołu.

Splątki neurofibrylarne są jedną z głównych przyczyn demencji – spowalniają myślenie i zdolności zapamiętywania. U zdrowych ludzi białko tau pomaga stabilizować struktury w mózgu, ale w chorobach neurodegeneracyjnych może zlepiać się w fibryle i wywoływać chorobę Alzheimera. Eksperymenty laboratoryjne przeprowadzone przez włoskich naukowców wykazały, że espresso może im zapobiegać.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Leki i terapie
Nowe pozycje na liście leków refundowanych. Aż 41 cząsteczko-wskazań
Leki i terapie
Walka z wczesnym rakiem piersi potrzebuje nowych terapii
Leki i terapie
Donald Trump obwinia Europę o wysokie ceny leków w USA
Leki i terapie
Kto powinien skutecznie zadbać o bezpieczeństwo lekowe Polski
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Leki i terapie
Farmakoterapia dla chorych na otyłość. Problemem nierefundowane leki