Lekarstwo w kieliszku

„Nie pij samej wody, używaj trochę wina ze względu na swój żołądek i na swe częste osłabienia” – pisał święty Paweł w liście do Tymoteusza dwa tysiące lat temu. Od tamtej pory intuicyjne przekonanie o korzystnym wpływie wina na organizm człowieka zostało udowodnione naukowo

Publikacja: 25.11.2007 18:44

Lekarstwo w kieliszku

Foto: Centrum Wina

Dr Jean Brouster ze szpitala kardiologicznego w Pessac we Francji podsumował zdrowotne właściwości wina na łamach jednego z najbardziej prestiżowych naukowych czasopism – „New England Journal of Medicine”:– Wino zawiera resveratrol, działa on przeciwutleniająco, zwiększa we krwi stężenie dobrego cholesterolu (HDL) chroniącego przed zawałem; jednocześnie zmniejsza we krwi stężenie złego cholesterolu (LDL) zatykającego tętnice i żyły.

[wyimek]Uroda jest niebezpieczniejsza od wina – upaja posiadacza i widza[/wyimek]

– Resveratrol ma właściwości konserwujące, zanurzone w jego roztworze jabłka zachowały świeżość przez trzy miesiące, podczas gdy inne więdły po dwóch tygodniach; organizm człowieka korzysta z tej właściwości.

– Resveratrol opóźnia proces starzenia się. Eksperyment na drożdżach wykazał, że pod jego wpływem życie tych organizmów wydłużyło się o 80 proc.

– Wino zawiera substancje bakteriobójcze działające nie mniej skutecznie niż salicylan bizmutu zabijający zarazki salmonelli i bakterie grupy E.coli.

– Dwa, trzy kieliszki wina dziennie zwiększają ogólną odporność organizmu.

– Wino ułatwia przyswajanie przez organizm minerałów zawartych w pożywieniu, zwłaszcza wapnia, cynku, żelaza, magnezu, fosforu.

– Zmniejsza ryzyko raka.

– Sprzyja wydalaniu szkodliwych tlenków przedostających się do organizmu poprzez oddychanie.

– Pomaga w regeneracji tkanek zniszczonych intensywnym opalaniem się.

– Wino zawiera melatoninę, hormon regulujący dobowy cykl organizmu i ułatwiający zasypianie.

[ramka]Kieliszek zdrowszy od pigułki

W wielu laboratoriach trwają prace nad skondensowaniem w jednej pigułce substancji zawartych w winie. Tego rodzaju winne, ale bezalkoholowe pastylki są już dostępne. Okazuje się jednak, że wino w naturalnej postaci skuteczniej zapobiega zawałowi niż pigułki. Wykazały to badania przeprowadzone w Papworth Hospital w Cambridge w USA. Ich wyniki opublikował „American Journal of Clinical Nutrition”.[/ramka]

Dr Jean Brouster ze szpitala kardiologicznego w Pessac we Francji podsumował zdrowotne właściwości wina na łamach jednego z najbardziej prestiżowych naukowych czasopism – „New England Journal of Medicine”:– Wino zawiera resveratrol, działa on przeciwutleniająco, zwiększa we krwi stężenie dobrego cholesterolu (HDL) chroniącego przed zawałem; jednocześnie zmniejsza we krwi stężenie złego cholesterolu (LDL) zatykającego tętnice i żyły.

[wyimek]Uroda jest niebezpieczniejsza od wina – upaja posiadacza i widza[/wyimek]

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla