Dr Jean Brouster ze szpitala kardiologicznego w Pessac we Francji podsumował zdrowotne właściwości wina na łamach jednego z najbardziej prestiżowych naukowych czasopism – „New England Journal of Medicine”:– Wino zawiera resveratrol, działa on przeciwutleniająco, zwiększa we krwi stężenie dobrego cholesterolu (HDL) chroniącego przed zawałem; jednocześnie zmniejsza we krwi stężenie złego cholesterolu (LDL) zatykającego tętnice i żyły.
[wyimek]Uroda jest niebezpieczniejsza od wina – upaja posiadacza i widza[/wyimek]
– Resveratrol ma właściwości konserwujące, zanurzone w jego roztworze jabłka zachowały świeżość przez trzy miesiące, podczas gdy inne więdły po dwóch tygodniach; organizm człowieka korzysta z tej właściwości.
– Resveratrol opóźnia proces starzenia się. Eksperyment na drożdżach wykazał, że pod jego wpływem życie tych organizmów wydłużyło się o 80 proc.
– Wino zawiera substancje bakteriobójcze działające nie mniej skutecznie niż salicylan bizmutu zabijający zarazki salmonelli i bakterie grupy E.coli.