Reklama

Większość pięciolatków nie ma już alergii na mleko krowie

- Rzadko występują reakcje alergiczne. Znacznie częściej pojawiają się objawy mylone z alergią, takie jak zatrucia pokarmowe, nietolerancje i dziwactwa pokarmowe - mówi dr n. med. Zygmunt Nowacki, alergolog pediatra

Publikacja: 18.12.2008 08:55

[b]RZ: Kto najczęściej cierpi na alergie pokarmowe?[/b]

[b]Dr n. med. Zygmunt Nowacki, alergolog pediatra:[/b] Alergia na pokarmy pojawia się najczęściej u niemowląt i małych dzieci, obejmując od 3 do 8 procent populacji. U ludzi dorosłych występuje u ok. 2 – 4 procent. W ciągu ostatnich 30 lat alergie stały się powszechnym problemem zdrowotnym. Coraz więcej rodziców musi liczyć się z tym, że choroba ta może wystąpić u ich dziecka.

[b]Jakie czynniki wywołują chorobę alergiczną?[/b]

Badania naukowe dowodzą, że jej wystąpienie zależy nie tylko m.in. od skłonności dziedzicznych, ale też od wpływu środowiska. Mogą ją wywoływać wszystkie pokarmy, występuje również u dzieci karmionych piersią, ponieważ niektóre alergeny przechodzą poprzez pokarm matki.

[b]Czym różni się alergia pokarmowa od nietolerancji na dane produkty?[/b]

Reklama
Reklama

„Jeden zjada bardzo pięknie, z czego drugi zaraz pęknie” – wierszyk Lukrecjusza z II wieku p.n.e. (a przetłumaczony przez Kornela Makuszyńskiego) obrazuje, że kłopoty po spożytych pokarmach mieli również nasi przodkowie. Sprawne funkcjonowanie organizmu jest niezbędne dla tolerancji oraz prawidłowego trawienia i przyswajania zjadanych pokarmów. Rzadko występują reakcje alergiczne. Znacznie częściej pojawiają się objawy mylone z alergią, takie jak zatrucia pokarmowe, nietolerancje i dziwactwa pokarmowe. Nietolerancja, nadwrażliwość, alergia na pokarmy to określenia używane zamiennie i choć ich objawy mogą być podobne, to różni je podstawowy mechanizm. Alergią pokarmową nazywamy nadwrażliwość na pokarmy, w których występuje swoisty mechanizm immunologiczny.

[b]Jak więc przekonać się, czy chorujemy na alergię?[/b]

Jeden pokarm, np. mleko krowie, może wyzwolić bardzo różnorodne objawy: wysypki, biegunki, wymioty, obrzęk nosa czy też duszność. Rozpoznanie alergii na dany pokarm jest złożonym procesem diagnostycznym. Pomocnym elementem jest prowadzony przez chorego dzienniczek dietetyczny, w którym zapisywany jest jadłospis. Podstawą rozpoznania jest ustalenie związku pomiędzy spożywanym (podejrzanym) pokarmem a występującymi objawami. Metodą rozstrzygającą o istnieniu alergii pokarmowej, lub jej braku, jest wynik próby prowokacyjnej z podejrzanym pokarmem.

[b]Czy można zapobiegać alergii pokarmowej u dzieci albo ją leczyć?[/b]

Ważnym elementem zapobiegania jest dobór składników diety i czas ich wprowadzenia do jadłospisu niemowlaka. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie wyłącznie piersią przez sześć miesięcy, a potem stopniowe wprowadzanie pokarmów uzupełniających z kontynuacją karmienia piersią do 12. miesiąca życia lub tak długo, jak chcą tego matka i dziecko. Jednorazowo należy wprowadzać tylko jeden pokarm i utrzymywać tę dietę przez kilka dni, aby sprawdzić, czy u dziecka występują objawy chorobowe. Obecnie nie ma żadnych danych naukowych wskazujących, że kobiety ciężarne dla uniknięcia alergizacji dziecka powinny stosować specjalną dietę, choć w wielu krajach się doradza , aby nie spożywały orzeszków ziemnych. Ogólnie zaleca się ciężarnym spożywanie urozmaiconych i pełnowartościowych posiłków bogatych w witaminy. Jeżeli matka nie może karmić piersią lub gdy u dziecka wystąpi już choroba alergiczna (np. na mleko krowie), dietę powinien ustalać lekarz. Podstawą leczenia tej alergii jest dieta eliminacyjna – należy z niej całkowicie wyeliminować alergen tak, aby organizm dziecka zablokował (zapomniał) reakcję alergiczną. Leczenie optymalne trwające od 12 do 24 miesięcy w zdecydowanej większości kończy się sukcesem, czyli tolerancją białka mleka krowiego. Do piątego roku życia 98,5 procent dzieci wyrasta z alergii na białka mleka krowiego. U wielu dzieci uczulonych na białka mleka krowiego i/lub jajka w przyszłości pojawiają się inne choroby alergiczne – alergiczny nieżyt nosa, astma oskrzelowa. Zjawisko to nazywamy marszem alergicznym.

[b]Jakie objawy alergii pojawiają się zazwyczaj u dorosłych?[/b]

Reklama
Reklama

Reakcja alergiczna na pokarm może wystąpić w każdym wieku, nawet całkiem dojrzałym. Czasem, aż do pojawienia albo nasilenia się pierwszych objawów, możemy nawet nie wiedzieć, że jesteśmy na coś uczuleni i lekceważymy objawy. Na przykład mrowienie języka po spożyciu surowych owoców i warzyw to częsty znak, że może to być tzw. OAS – oral allergy syndrome – zespół objawów alergicznych ze strony jamy ustnej. Uważa się, że objawy OAS są spowodowane krzyżową reakcją na białka znajdujące się w skórce świeżych owoców czy warzyw, jak i w pyłkach roślin.

[b]Jak postępować, gdy występują groźne dla życia reakcje alergiczne na pokarmy?[/b]

Alergia pokarmowa – najczęściej po orzeszkach ziemnych, owocach morza, jajku kurzym, rybie, mleku – może doprowadzić do reakcji wstrząsowych, ale na szczęście dzieje się tak rzadko. Objawy występują bardzo szybko, zwykle w ciągu kilkunastu minut. Pierwsza pojawia się pokrzywka i obrzęk języka, potem duszność, nudności, wymioty i utrata przytomności. Otoczenie chorego – domownicy, koledzy ze szkoły lub pracy – powinni znać plan jego leczenia, alergik powinien mieć przy sobie leki: adrenalinę w autostrzykawkach oraz lek przeciwhistaminowy. Pacjentom z ciężkimi reakcjami doradza się noszenie emblematów (Medical Alert SOS) informujących o chorobie i konieczności natychmiastowego podania adrenaliny. Pacjent i jego rodzina powinni przygotowywać posiłki ze świeżych produktów, czytać informacje umieszczane na opakowaniach środków spożywczych i uczyć się postępowania np. w restauracji.

Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Patronat Rzeczpospolitej
Trwa nabór do konkursu Dobry Wzór 2025
Kultura
Żywioły Billa Violi na niezwykłej wystawie w Toruniu
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama