W ostatnich kilku latach w Polsce wyraźnie wzrasta popularność piw z małych, regionalnych browarów. Dlaczego Polacy coraz chętniej po nie sięgają?
Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich:
Może to zabrzmi paradoksalnie, ale tę popularność piwa regionalne w znacznym stopniu zawdzięczają wielkim, międzynarodowym browarom, które tak ujednoliciły smak produkowanych piw, że konsumentowi coraz trudniej było odróżnić je od siebie i poszukując różnorodności oraz nowego smaku, zaczął sięgać po piwa z mniejszych browarów.
Jaki gatunek piwa z oferty małych browarów Polacy piją najchętniej?
Bardzo trudno jest jednoznacznie określić, jaki typ piwa dominuje w gustach naszych klientów, jedno natomiast jest pewne - żeby zdobyć uznanie coraz bardziej wymagającego piwosza, muszą to być nietuzinkowe i smaczne piwa. Ostatnio na przykład bardzo popularne są piwa typu AIPA, które charakteryzują bardzo wysoki poziom nachmielenia wynikający z zastosowania wysoko aromatycznych odmian chmieli, głównie odmian amerykańskich.