Wok. 365 szybkich, świeżych i smakowitych dań

Wok jest najważniejszym elementem wyposażenia kuchni w azjatyckim domu, znanym od wieków. Do nas – krajów Zachodu – przywędrował nie tak dawno, ale szybko znalazł uznanie ze względu na swą wyjątkową praktyczność i wielofunkcyjność – można w woku gotować, dusić, gotować na parze, smażyć, a nawet wędzić.

Publikacja: 30.11.2007 15:40

Wok. 365 szybkich, świeżych i smakowitych dań

Foto: ROL

Recenzja książki Nicola Graimesa

Wok to proste i tradycyjne urządzenie – żeliwny głęboki rondel o zaokrąglonym dnie – zaczęło być produkowane z lekkiego aluminium powlekanego teflonem, zdobione ornamentami na kolorowej zewnętrznej powłoce, uzupełniane szklaną pokrywą ze wskaźnikiem temperatury. Dla leniwych polecam wok elektryczny, z termostatem…

Autorka przypomina metody przygotowywania produktów w woku. Najczęściej smażymy, mieszając razem wszystkie składniki, nie pamiętając o konieczności wcześniejszego oddzielnego przesmażenia poszczególnych produktów, np. mięsa i warzyw. Najpierw korzystamy z ciepłego oleju, by dopiero później wrzucić ingrediencje do oleju bardzo gorącego, co zapewni im chrupkość.

Warto korzystać z woka do gotowania potraw na parze – jego duża powierzchnia pozwala umieścić wewnątrz specjalny kosz z bambusa, metalową kratkę lub nawet zwykły talerz wsparty na miseczce.

W książce nie zabrakło opisu sposobów przygotowywania składników, ich krojenia i siekania, powlekania ciastem i masą z białek, zagęszczania skrobią, a także przepisów na pasty ucierane z przypraw, które po dodaniu do potraw zaostrzają ich smak.

W siedmiu rozdziałach znajdziemy przepisy na przystawki i zupy, sałatki, dania z warzyw, z ryb i owoców morza, z mięsa (osobno z drobiu, cenionego składnika wszystkich kuchni orientalnych), wreszcie dania, których głównymi elementami są makarony i ryże. Do wyboru, do koloru. I do smaku.

Recenzja książki Nicola Graimesa

Wok to proste i tradycyjne urządzenie – żeliwny głęboki rondel o zaokrąglonym dnie – zaczęło być produkowane z lekkiego aluminium powlekanego teflonem, zdobione ornamentami na kolorowej zewnętrznej powłoce, uzupełniane szklaną pokrywą ze wskaźnikiem temperatury. Dla leniwych polecam wok elektryczny, z termostatem…

Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Kultura
„Nie pytaj o Polskę": wystawa o polskiej mentalności inspirowana polskimi szlagierami
Kultura
Złote Lwy i nagrody Biennale Architektury w Wenecji
Kultura
Muzeum Polin: Powojenne traumy i dylematy ocalałych z Zagłady
Kultura
Jeff Koons, Niki de Saint Phalle, Modigliani na TOP CHARITY Art w Wilanowie