Reklama

Co słynny włoski deser zawdzięcza weneckim kurtyzanom

Kiedy byłam mała, nikt nie słyszał o tiramisu. Mówiło się o takich deserach jak zuccotto (warstwy ciasta biszkoptowego z lodami śmietankowo-czekoladowymi) albo zuppa inglese (angielska zupa), gdzie ciasto jest także ułożone warstwami‚ na przemian z żółtym kremem, i polewane słodkimi winami‚ na przykład Marsalą.

Aktualizacja: 02.02.2008 19:02 Publikacja: 02.02.2008 19:01

Co słynny włoski deser zawdzięcza weneckim kurtyzanom

Foto: Rzeczpospolita

Red

Na temat pochodzenia tiramisu istnieją rozmaite teorie: pierwsza głosi‚ że deser ten narodził się w Sienie na przełomie XVII i XVIII wieku. Cukiernicy z tego miasta wymyślili go ponoć z okazji uroczystej wizyty wielkiego księcia Cosmy III Medyceusza‚ znanego smakosza i obżartucha, i nazywali zuppa del duca (zupa księcia).

Sama nazwa tiramisu, czyli podnieś mnie‚ jak głosi kolejna teoria‚ została wymyślona przez kurtyzany z Wenecji albo z Treviso. Dzięki temu, że deser zrobiony jest z jajek‚ cukru‚ kawy i kakao‚ uznawanych powszechnie za silne afrodyzjaki‚ był chętnie spożywany przez klientów tych pań przed każdym miłosnym spotkaniem i stąd aluzyjna nazwa.

Trzecia teoria‚ najbardziej przekonująca‚ datuje narodziny tiramisu na początek lat 60. ubiegłego wieku w Treviso. Ale i tu o palmę pierwszeństwa walczą dwie restauracje – sławna El Toula oraz Le Beccherie. Kto ma rację?

Nie sądzę‚ żeby kiedykolwiek można było dojść do ostatecznego rozwiązania‚ które zadowoliłoby wszystkich. Sztuka gotowania jest dziwnym zlepkiem tradycji zbiorowej oraz inwencji jednostki‚ dlatego każda z tych teorii może być prawdziwa w całości albo chociaż częściowo. Nic nam przecież nie przeszkadza zobaczyć w wysiłkach kucharzy ze Sieny początków pewnej tradycji‚ która później rozwinęła się w Veneto, aby ostatecznie osiągnąć formę znaną nam dzisiaj. Jej ostateczny kształt mógł być przecież owocem szczęśliwej intuicji jakiegoś współczesnego kucharza.

Sztuka gotowania jest dziwnym zlepkiem tradycji zbiorowej i inwencji jednostki

Reklama
Reklama

Składniki prawdziwego tiramisu to jajka‚ cukier‚ mascarpone‚ biszkopty‚ kawa‚ likier i kakao. Niestety, często się spotykam‚ szczególnie poza granicami Włoch‚ z podrobnionym tiramisu‚ do którego używa się na przykład żelatyny‚ aby otrzymać właściwą konsystencję kremu. Haniebny zwyczaj!

Tiramisu jest dzisiaj najbardziej znanym na świecie włoskim deserem. Powstają bez przerwy rozmaite wariacje na jego temat‚ które należy traktować jako dalszą część historii. Jak ewolucję niezapominającą o swoich korzeniach.

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama