Wigilia z kapustą

Święta Bożego Narodzenia poza karpiem i opłatkiem kojarzą nam się nieodłącznie z kapustą: kapustą z grzybami, smażoną, w pierogach, w postnej wersji góralskiej kwaśnicy, krokietach, czy pasztecikach. Kapusta na wigilijnym stole wydaje się wszechobecna – i bardzo dobrze - bo to wyjątkowo zdrowe i pożywne warzywo.

Publikacja: 22.12.2010 15:00

Wigilia z kapustą

Foto: Dziennik Wschodni/Fotorzepa, Tomasz Koryszko Tom.Ko. Tomasz Koryszko

Red

Obecnie na świecie uprawia się około 400 gatunków kapusty o różnych kolorach i fakturze liści. Niektóre spośród tych odmian mają jedynie zastosowanie ozdobne, ale większość jest jak najbardziej jadalna i znalazła zastosowanie w kuchniach wielu regionów.

Kapusta biała, która króluje na naszych stołach w święta jest bogata w takie minerały jak: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, flor, jod i karoteny, oraz witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy i witaminę C. Tej ostatniej jest szczególnie dużo w kiszonej kapuście.

Do zalet tego warzywa można również śmiało zaliczyć dużą zawartość siarki, która korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Poza tym w kapuście wykryto mniej znane substancje, jak goitryny, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także substancji zapobiegających nowotworom. Jak zatem widać kapusta jest warzywem bardzo pożywnym, przy czym też niskokalorycznym, dzięki czemu wkradła się w menu wielu diet.

Dodatkowo kapusta jest jednym z najbardziej leczniczych warzyw jakie możemy znaleźć w naszych ogródkach. Jej uzdrawiające właściwości znali już Rzymianie, którzy leczyli nimi rany i wszelkie zmiany skórne. Do tej pory okłady z kapusty stosowane są w przypadku: ran, ropni, wrzodów, pryszczy, pokrzywki, liszajów, odmrożeń i krwawiących hemoroidów.

Liście kapusty znane są właściwie każdej karmiącej piersią matce, która miała problemy ze stanami zapalnymi. Nic tak nie przynosi ulgi w bólu piersi jak przyłożony liść kapusty. Niektórzy polecają napary z nich na bóle głowy, czy migreny.

Sok z kapusty z powodzeniem stosowany jest w leczeniu owrzodzeń żołądka i dwunastnicy, niedokwaśności i nadkwaśności, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, oraz chorobach wątroby i śledziony.

Co ciekawe roślina ta potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej – podwyższa. Dlatego też warto zaopatrzyć się w nią na zimowe mrozy.

Mimo zalet białej kapusty nie zapominajmy o równie smacznych i zdrowych innych jej odmianach łatwo dostępnych w naszych sklepach, takich jak włoska (źródło sodu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, fosforu, karotenów, witamin z grupy B, oraz witaminy C i E), czerwona (źródło tych samych mikro i makroelementów co czerwona, a dodatkowo kwasu foliowego i pantotenowego), oraz ich drobniutka kuzynka brukselka, która choć mała - jest równie pożywna.

Jak się zatem okazuje – ta kapusta to wcale nie taka głowa pusta. Cieszmy się zatem jej bogactwem w święta i zajadajmy ją ze smakiem, zostawiając jednak trochę dla rodziny, bo cóż cenniejszego możemy ofiarować bliskim niż zdrowie.

Obecnie na świecie uprawia się około 400 gatunków kapusty o różnych kolorach i fakturze liści. Niektóre spośród tych odmian mają jedynie zastosowanie ozdobne, ale większość jest jak najbardziej jadalna i znalazła zastosowanie w kuchniach wielu regionów.

Kapusta biała, która króluje na naszych stołach w święta jest bogata w takie minerały jak: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, flor, jod i karoteny, oraz witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy i witaminę C. Tej ostatniej jest szczególnie dużo w kiszonej kapuście.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"