Miejsce to stało się ulubionym lokalem biznesmenów, całych rodzin i zwykłych mieszkańców Warszawy i jej okolic. I nie dziwota. Gdy w samej stolicy ze świecą szukać miejsca, gdzie można zjeść potrawy kuchni polskiej. Tutaj jedzenie nie tylko jest smaczne, ale także zdrowe.
– Polacy wciąż bezkrytycznie przyjmują wszystko, co obce. Dotyczy to także dziedziny kulinarnej. Przysłowie „cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie" – jest ciągle aktualne. Jest to tym bardziej dziwne, że polska kuchnia to niezwykłe dziedzictwo. Do tego jest to temat nadzwyczaj ciekawy – mówi dr Grzegorz Russak, który odbywał cykliczne spotkanie biesiadne z serii „Gawędy Grzegorza Russaka", zachwalając walory tradycyjnej polskiej kuchni i przypominał chlubne dzieje naszych potrwa i wyrobów.
Jak w dworku
Zgodnie z nazwą restauracja położona jest na skraju dróg, na pograniczu Warszawy i Ząbek. Kiedy się widzi budynek z daleka, od razu nasuwają się skojarzenia z „Panem Tadeuszem" Adama Mickiewicza. Drewniany dworek zachęca swoim wyglądemm by wejść do środka. Restauracja jest tak urządzona, że nie chce się stamtąd wychodzić. To nie tylko kwestia wystroju wnętrza. Każdy bywalec restauracji wie, że duszą takiego miejsca zawsze jest obsługa. A w Na Skrajnej pracownicy restauracji dbają, by nikt nie czuł się zagubiony. W restauracji goście mają do swojej dyspozycji dwa piętra. Dodatkowo w okresie wiosenno-letnim czeka na nich ogród.
Dla każdego coś miłego
Na pierwszy rzut oka widać, że karta opiera się na kuchni polskiej z elementami kuchni nowoczesnej. Kiedy się czyta nazwy potraw, trudno się zdecydować. Największą popularnością cieszą się dwie potrawy: kaczka pieczona i polędwica wołowa. Kaczka jest pieczona w ziołach, z jabłkami, żurawiną i ziemniakami opiekanymi. Z kolei polędwica wołowa podawana jest z ziemniakami opiekanymi i warzywami grillowanymi.
Obie potrawy wyglądają i pachną wspaniale. Jak zapewnia menedżer restauracji, menu od momentu otwarcia jest stałe. Jednak to, co znajduje się w karcie, to nie cała oferta restauracji. Są bowiem dania sezonowe.