Domowe przetwory coraz popularniejsze

Marynaty, konfitury, smalec – szerzy się moda na domowe przetwory.

Aktualizacja: 05.09.2014 00:19 Publikacja: 05.09.2014 00:19

„Kupiłem sobie sztucznego masła, sztucznego sera, sztucznego ciasta, gotowa już cała kolacja, moja kolacja to imitacja" – tak śpiewał zespół T. Love dwie dekady temu. Teraz – jak twierdzi Eleonora Trojan, guru domowych wyrobów – „mija zachłyśnięcie się cywilizacją z jej sztucznością i ucieczką od naturalnej prostoty. Syntetyczne jedzenie i witaminy w pigułkach mają coraz mniej powabu, a konserwanty odstraszają".

Nie należy oczekiwać, że nastąpi masowe zrywanie dachówki z domów i zastępowanie jej słomianymi strzechami, pod którymi „kobiety pracujące" w zimowe wieczory będą łuskać groch i udeptywać kapustę w beczkach, przyśpiewując„Oj dana, dana!". Ale jednak rośnie liczba rodzin, w których nie tylko od święta podaje się własnej roboty ćwikłę, pikle, gruszki w occie. Polska, jak długa i szeroka, dryluje i szypułkuje, domowe przetwory są trendy.

Od czasu, gdy upowszechniło się mrożenie żywności i można kupić o dowolnej porze dowolny produkt w puszkach czy słoikach, przetrwanie zimy nie zależy już od nagromadzenia dużej ilości mięsa, buraków, mąki czy jaj.

Ale w epoce przedlodówkowej robienie zapasów było koniecznością. Za króla Ćwieczka mięso się wędziło, grzyby soliło, ogórki kisiło, owoce suszyło. Dawna technologia spożywcza wymagała pietyzmu. Wojciech Wielądko, autor „Kucharza doskonałego" radził: „Chcąc poznać dojrzałość owocu, trzeba wprzód dotknąć się zwolna przy ogonku, jeżeli pod palcami ugina się, oberwiesz, i wszystkie zbierane być powinny z ogonkami oraz wybierając do tego dzień pogodny".

Od tej lekcji minęło 231 lat, lecz ten, kto bierze za punkt honoru robienie wybornych domowych przetworów – a wiadomo: poznać pana po cholewach, a gospodynię po spiżarni – powinien brać pod uwagę, że jakość owoców ma kapitalne znaczenie.

Stosowane w przemyśle spożywczym konserwanty przedłużają czas przechowywania jedzenia, barwniki, zakwaszacze, zagęszczacze, substancje żelujące – nadają mu wygląd, smak, zapach. Dlatego dżem domowy nie wygląda tak efektownie jak ten ze sklepu.

I właśnie tych wszystkich dobrodziejstw nie chce coraz więcej ludzi, ponieważ rośnie świadomość tego, co jemy. Dlatego przybywa ekobazarów, coraz popularniejszy jest ruch Slow Food, kulinarne blogi; sieci nie wystarczy, aby wyławiać z sieci przepisy na domowe przetwory.

Johann Weck, założyciel fabryki WECK-Einkochglaser produkującej słoje ze szklanymi przykrywkami uszczelnianymi gumką, nie przewidywał, że jego wynalazek doczeka się drugiej fali popularności. Co prawda weck zyskał potężnego konkurenta w postaci słoika typu twist z gwintowaną krawędzią i pokrywką, ale jednak weck ze sprężyną przyciskającą szklane wieko jest – według znawców – bardziej elegancki, efektowny i bardziej domowy.

Nie wiadomo, jakich słoików używał Wojciech Wielądko, ale wiadomo, jak robił konfitury: „Weź wina słodkiego węborek (małe wiadro z drewnianych klepek), wlej w panew, wygotuj do trzeciej części, ażeby się zgęstło, włóż w wodę owoc, jaki się podoba, jako to: gruszki, jabłka, pigwy, gotuj, aż zmiękną, obierz potym z skóry, przełóż w syrop z wina zrobiony, zagotuj, zszumuj. Poznasz, jeżeli są ugotowane, wlawszy syrop na talerz: gdy będzie miał kolor rubinowy i nie będzie się rozciekał, nachyliwszy talerz, znakiem, iż ma dosyć; natychmiast wyjmiesz, przełożysz w garnki, przykryjesz przestudzone. Wino może być białe lub czerwone do tego użyte".

„Kupiłem sobie sztucznego masła, sztucznego sera, sztucznego ciasta, gotowa już cała kolacja, moja kolacja to imitacja" – tak śpiewał zespół T. Love dwie dekady temu. Teraz – jak twierdzi Eleonora Trojan, guru domowych wyrobów – „mija zachłyśnięcie się cywilizacją z jej sztucznością i ucieczką od naturalnej prostoty. Syntetyczne jedzenie i witaminy w pigułkach mają coraz mniej powabu, a konserwanty odstraszają".

Nie należy oczekiwać, że nastąpi masowe zrywanie dachówki z domów i zastępowanie jej słomianymi strzechami, pod którymi „kobiety pracujące" w zimowe wieczory będą łuskać groch i udeptywać kapustę w beczkach, przyśpiewując„Oj dana, dana!". Ale jednak rośnie liczba rodzin, w których nie tylko od święta podaje się własnej roboty ćwikłę, pikle, gruszki w occie. Polska, jak długa i szeroka, dryluje i szypułkuje, domowe przetwory są trendy.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"