Monferrato Casalese Cortese

Prawnik, polityk i pisarz, autor słynnego traktatu „Fizjologia smaku" Jean Anthelme Brillat-Savarin mawiał, że „posiłek bez wina jest jak dzień bez słońca".

Publikacja: 23.07.2015 18:09

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

A im większa staje się nasza gastronomiczna świadomość, tym bardziej zaczyna zależeć nam na odpowiednim doborze wina. Jak jednak sprawić, by zawartość kieliszka i talerza pozostawały w harmonii?

Sztuka kulinarna, również dzięki nowoczesnej technologii, poszła do przodu, w związku z czym od podstawowych reguł pojawiło się mnóstwo wyjątków. Jednak wciąż biegłością pozostaje łączenie trzech smaków: kwaśnego, słonego i słodkiego w jednej potrawie. Natomiast jeśli chodzi o wino, składowe jego charakteru, które mają dla nas znaczenie przy dobieraniu go do dania, to kwasowość wina, poziom tanin (dających uczucie ściągania w ustach, jak wówczas, gdy napijemy się bardzo mocnej herbaty) oraz miejsce dojrzewania. Na przykład dębowa beczka w czerwonych winach podkreśli taniny, a białym da łagodzący, oleisty czy też masłowy posmak.

Dlatego też kwasowe wina pięknie „spłukują" uczucie tłustości w przypadku mięs i równoważą smak potraw słonych. Okazuje się, że to w gruncie rzeczy kwestia chemii.

Nie można również nie docenić znaczenia terroir. Nie od dziś wiadomo, że rodzaj podłoża determinuje w dużej mierze smak wina. To dlatego burgundzkie chablis, produkowane z odmiany chardonnay, tak dobrze komponuje się z fruits de mer. Wszak gleby w tym regionie to margle, wapienie i kredy z okresu jurajskiego, kiedy to morze pokrywało cały region Burgundii, a więc również Chablis. Mnóstwo w nich skamieniałych słonowodnych stworzeń, szczególnie ostryg. Podobnie południowo-wschodni zaułek włoskiego Piemontu. Tam też ziemia daje szczepowi cortese powód, by powstawały z niego wina idealne do morskich przysmaków.

Z winogronami cortese mieliśmy niedawno do czynienia przy okazji degustacji gavi. To oryginalne, rześkie wino, swą mineralnością przywodzące na myśl pierwsze letnie kwaskowate jabłka. Dziś natomiast zdecydowałem się na Cortese del Monferrato Casalese Bricco Mondalino.

Jesteśmy niecałe 100 kilometrów poniżej Turynu, niedaleko miejscowości Alessandria. Rodzina Gaudio to właściciele winnicy związani są z winiarstwem od wielu pokoleń. Początkowo, jak wielu innych producentów, swoje trunki sprzedawali niezabutelkowane, poprzez obcych dystrybutorów. Jednak modernizacja w 1973 roku pozwoliła to zmienić. Dziś w przepastnych piwnicach wina mają już gdzie dojrzewać – czy to w stalowych kadziach, czy to w beczkach z francuskiego dębu.

Cortese del Monferrato Casalese Bricco Mondalino ma bardzo jasny, słomkowy kolor. Słusznie zwiastuje on charakter wina – rześki, wyraźnie kwasowy, jak przystało na dobrze prowadzony w upalnych przecież warunkach Piemontu szczep cortese. Wino jest oczywiście wytrawne, delikatnie kwiatowe, proste i ujmujące. W smaku znajdziemy łagodne cytrusy i ziołową nutę. Warto się z nim zaprzyjaźnić, jeśli jesteście fanami wspomnianych ryb i owoców morza.

Niektórzy twierdzą, że to właśnie (chyba trochę obecnie niedoceniane) wina ze szczepu cortese przyczyniły się do rozpropagowania w świecie białych włoskich trunków. Dlatego z przyjemnością o nich przypominam. Z wiedzą, do czego je podać, możecie śmiało zapraszać przyjaciół na kolację. A jeśli chcecie umilić ją kulinarnymi dykteryjkami, u Brillat-Savarina znajdziecie ich bez liku.

Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont