Reklama

Chrzan znad Warty chce iść w ślady oscypka

Bogata oferta kulinarna to jedna z wizytówek regionu łódzkiego. Na odkrycie czeka jeszcze wiele specjałów.

Aktualizacja: 02.02.2016 20:22 Publikacja: 02.02.2016 17:21

Festiwal Smaki Ziemi Łódzkiej odbywający się w Manufakturze przyciąga coraz więcej gości

Festiwal Smaki Ziemi Łódzkiej odbywający się w Manufakturze przyciąga coraz więcej gości

Foto: materiały prasowe

– Historia sprawiła, że województwo łódzkie jest tyglem kulturowym, w którym wymieszane zostały tradycje – także kulinarne – kilku narodowości, głównie polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej – mówi Witold Stępień, marszałek województwa łódzkiego.

Jedną z kulinarnych wizytówek Łodzi jest zalewajka, czyli gęsta zupa warzywna z kawałkami boczku, kiełbasy oraz ziemniaków.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Kraj
Spada zaufanie do władz Warszawy i dzielnic
Warszawa
Zamkną dworzec Warszawa Centralna. Wiadomo, kiedy i na jak długo
Kraj
Międzynarodowe zawody łazików marsjańskich. W finale dwa zespoły z Politechniki
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Kraj
Pierwsza taka biblioteka w Polsce. Metroteka, czyli książki pod ziemią na stacji metra Kondratowicza
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama