Chrzan znad Warty chce iść w ślady oscypka

Bogata oferta kulinarna to jedna z wizytówek regionu łódzkiego. Na odkrycie czeka jeszcze wiele specjałów.

Aktualizacja: 02.02.2016 20:22 Publikacja: 02.02.2016 17:21

Festiwal Smaki Ziemi Łódzkiej odbywający się w Manufakturze przyciąga coraz więcej gości

Festiwal Smaki Ziemi Łódzkiej odbywający się w Manufakturze przyciąga coraz więcej gości

Foto: materiały prasowe

– Historia sprawiła, że województwo łódzkie jest tyglem kulturowym, w którym wymieszane zostały tradycje – także kulinarne – kilku narodowości, głównie polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej – mówi Witold Stępień, marszałek województwa łódzkiego.

Jedną z kulinarnych wizytówek Łodzi jest zalewajka, czyli gęsta zupa warzywna z kawałkami boczku, kiełbasy oraz ziemniaków.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kraj
Czy Polacy chcą sankcji na Izrael? Sondaż nie pozostawia wątpliwości
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Kraj
Rafał Trzaskowski o propozycji Karola Nawrockiego: Niech się pan Karol tłumaczy
Kraj
Cienka granica pomagania uchodźcom. Złoty telefon pogrąża aktywistów z granicy
Kraj
Instytut Pileckiego pod lupą śledczych
Materiał Promocyjny
Szukasz studiów z przyszłością? Ten kierunek nie traci na znaczeniu