Reklama

Nie pić! Eksperyment

Japońska whisky doleciała na stację kosmiczną. Ale nie trafi do barku, lecz zostanie zbadana — naukowcy chcą sprawdzić w jaki sposób niska grawitacja wpływa na jakość trunku. I przy okazji zrobić reklamę producentowi.

Publikacja: 25.08.2015 16:06

Walory smakowe whisky zostaną przetestowane na Ziemi

Walory smakowe whisky zostaną przetestowane na Ziemi

Foto: materiały prasowe

Automatyczny pojazd kosmiczny z zapasami z powodzeniem zacumował do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. „Kounotori" (po japońsku „bocian") został wystrzelony w ubiegłym tygodniu na pokładzie rakiety H-IIB.

Japoński astronauta Kimiya Yui, operator zmechanizowanego zewnętrznego ramienia stacji, przechwycił statek i umożliwił dokowanie. „Przechwycenie HTV-5 udane! Dziękujemy za pomoc i ciężką pracę" — przekazał przez Twittera Yui. Na pokładzie statku, obok wody, jedzenia, ubrań i przyrządów naukowych (w sumie ponad 4 tony zapasów) znajduje się partia whisky Suntory. Ale astronauci jej nie spróbują. Będą tylko się przyglądać.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kosmos
To jedna z najdziwniejszych eksplozji gwiazd. Nowe era odkryć za pomocą AI
Kosmos
Przełomowe odkrycie astronomów. Zaobserwowano kosmicznego olbrzyma o rekordowej masie
Kosmos
Polska musi wykorzystać swój kosmiczny moment
Kosmos
Niecodzienne zjawisko zakłóci obserwacje Perseidów. Eksperci: Widoczność spadnie o 75 procent
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Kosmos
Sławosz Uznański-Wiśniewski wrócił do Polski. Odpowiadał na pytania o kosmiczną misję
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama