Nie pić! Eksperyment

Japońska whisky doleciała na stację kosmiczną. Ale nie trafi do barku, lecz zostanie zbadana — naukowcy chcą sprawdzić w jaki sposób niska grawitacja wpływa na jakość trunku. I przy okazji zrobić reklamę producentowi.

Publikacja: 25.08.2015 16:06

Walory smakowe whisky zostaną przetestowane na Ziemi

Walory smakowe whisky zostaną przetestowane na Ziemi

Foto: materiały prasowe

Automatyczny pojazd kosmiczny z zapasami z powodzeniem zacumował do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. „Kounotori" (po japońsku „bocian") został wystrzelony w ubiegłym tygodniu na pokładzie rakiety H-IIB.

Japoński astronauta Kimiya Yui, operator zmechanizowanego zewnętrznego ramienia stacji, przechwycił statek i umożliwił dokowanie. „Przechwycenie HTV-5 udane! Dziękujemy za pomoc i ciężką pracę" — przekazał przez Twittera Yui. Na pokładzie statku, obok wody, jedzenia, ubrań i przyrządów naukowych (w sumie ponad 4 tony zapasów) znajduje się partia whisky Suntory. Ale astronauci jej nie spróbują. Będą tylko się przyglądać.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kosmos
Naukowcy odkryli niezwykły obłok blisko Ziemi. Może ujawnić tajemnicę gwiazd
Kosmos
Przełom w badaniach nad Marsem? Na Czerwonej Planecie mógł kiedyś padać deszcz i śnieg
Kosmos
Na odległej planecie istnieje życie? Badacze mówią o przełomie: To najsilniejszy dowód
Kosmos
Nowa, „zielona” kometa na niebie. Wiadomo, kiedy będzie najlepiej widoczna
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Kosmos
W Drodze Mlecznej odkryto układ dwóch białych karłów. Obiekty są skazane na zderzenie
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne