Reklama

Jak bezpiecznie kupować jedzenie

Sprzedaż przeterminowanego jedzenia jest zakazana

Publikacja: 28.12.2011 14:40

Za wprowadzanie do obrotu zepsutych środków spożywczych grozi grzywna, kara ograniczenia wolności, a

Za wprowadzanie do obrotu zepsutych środków spożywczych grozi grzywna, kara ograniczenia wolności, a nawet więzienie

Foto: www.sxc.hu

A konsumenci zabiegani i zaprzątnięci listami zakupów często wkładali do koszyków wszystko po kolei, nie sprawdzając terminów przydatności. Nie sprawdzali zresztą wielu innych rzeczy. Nie zawsze było to możliwe, bo produkty niekoniecznie są oznaczane tak, jak wymagają tego przepisy.

Przede wszystkim napisy na produktach muszą być czytelne, wyraźne i nieusuwalne (na etykietach, opakowaniach czy zawieszkach). Informacje na produktach dostępnych na krajowym rynku powinny być podawane w języku polskim. Choć obowiązek ten coraz częściej jest realizowany, to nadal można spotkać produkty, na których na próżno szukać takich informacji lub na których wprawdzie są – ale sprowadzają się do krótkiej notki, np. „zdrowy i niskokaloryczny deser o smaku mango”.

Tymczasem konsument powinien znaleźć jeszcze dane o wartości odżywczej (kalorycznej).Ważne są również informacje o sposobie przygotowania lub stosowania produktu (trzeba je umieścić na opakowaniu zawsze wtedy, gdy ich brak mógłby powodować niewłaściwe z nim postępowanie).

Gdy konsument zauważy nieprawidłowości (np. że kupione mięso jest zepsute), powinien powiadomić o nich sprzedawcę. Ma trzy dni od otwarcia opakowania artykułu spożywczego na jego zareklamowanie, a gdy sprzedawany był on luzem – te trzy dni liczy się od dnia zakupu. Wynika tak z rozporządzenia z 30 stycznia 2003 r. w sprawie terminów zawiadamiania sprzedawcy o stwierdzeniu niezgodności towaru żywnościowego z umową (DzU nr 31, poz. 258).

Gdy sprzedawca nie uwzględnia uwag, może go to sporo kosztować – zwłaszcza gdy konsument zdecyduje się poinformować o całej sprawie inspekcję handlową (a ma takie prawo). Za wprowadzanie do obrotu zepsutych środków spożywczych grozi grzywna, kara ograniczenia wolności, a nawet więzienie do roku, natomiast za wprowadzanie do obrotu środków po upływie terminu przydatności – grzywna, ograniczenie wolności lub areszt.

Reklama
Reklama

Kary mogą spotkać również przedsiębiorców, którzy nie przestrzegają niektórych wymagań dotyczących znakowania środków spożywczych. Nakłada je wojewódzki inspektor sanitarny. Mogą one sięgnąć pięciokrotnej wartości zakwestionowanej ilości produktów.

Zobacz:

» Prawo dla Ciebie » Konsumenci » Bezpieczeństwo produktów

» Prawo dla Ciebie » Poradniki prawne » Konsumenci » Jak kupować artykuły spożywcze

A konsumenci zabiegani i zaprzątnięci listami zakupów często wkładali do koszyków wszystko po kolei, nie sprawdzając terminów przydatności. Nie sprawdzali zresztą wielu innych rzeczy. Nie zawsze było to możliwe, bo produkty niekoniecznie są oznaczane tak, jak wymagają tego przepisy.

Przede wszystkim napisy na produktach muszą być czytelne, wyraźne i nieusuwalne (na etykietach, opakowaniach czy zawieszkach). Informacje na produktach dostępnych na krajowym rynku powinny być podawane w języku polskim. Choć obowiązek ten coraz częściej jest realizowany, to nadal można spotkać produkty, na których na próżno szukać takich informacji lub na których wprawdzie są – ale sprowadzają się do krótkiej notki, np. „zdrowy i niskokaloryczny deser o smaku mango”.

Reklama
Sądy i trybunały
Plan ministra Żurka na reaktywację KRS. Konstytucjonalista: nielegalne działanie
Nieruchomości
Sąd Najwyższy wydał ważny wyrok ws. zasiedzenia służebności przesyłu
Dobra osobiste
Tekst Onetu o Grand Hotelu. Są szczegóły procesu Karola Nawrockiego przeciwko portalowi
Prawo w Polsce
Karol Nawrocki chce zmienić ustrój. Są nieoficjalne informacje o nowej konstytucji
Podatki
Od anonimowych donejtów trzeba płacić podatek. Fiskus bez litości dla streamerów
Reklama
Reklama