Reklama
Rozwiń

Jakub Olipra, Credit Agricole: Drogo na wielkanocnym stole

Niemal każde kolejne święta za sprawą inflacji są najdroższe w historii. Problem w tym, że obecnie ceny rosną wyjątkowo szybko – mówi Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole Bank Polska.

Publikacja: 30.03.2023 03:00

Jakub Olipra, Credit Agricole: Drogo na wielkanocnym stole

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

Znów słyszymy, że nadchodzące święta będą najdroższe w historii. Żywność bardzo w ciągu ostatniego roku zdrożała.

Nie jest zaskoczeniem, że będą to rekordowo drogie święta. Trzeba jednak pamiętać, że niemal każde kolejne święta są najdroższe w historii. Poprzednie również takie były i te w przyszłym roku najprawdopodobniej również będą rekordowo drogie. Przez ostatnie 20 lat tylko trzy razy mieliśmy sytuację, kiedy ceny żywności w Święta Wielkanocne były niższe niż przed rokiem. Ceny na ogół sukcesywnie rosną z roku na rok i o ile jest to niewielki wzrost, o tyle nie stanowi on powodu do niepokoju. Problem w tym, że obecnie ceny rosną wyjątkowo szybko. W lutym dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych wyniosła aż 24 proc. w ujęciu rocznym. Co więcej, to jest średnie tempo wzrostu cen. Są produkty, które drożeją o wiele silniej.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Handel
Cła będą wyższe od zapowiadanych? Donald Trump: Zaczynamy wysyłać listy do krajów
Handel
Popularny japoński napój drożeje. Szykujcie się na coraz droższą matchę
Handel
Ostatnie chwile na wynegocjowanie pokoju w wojnie celnej Donalda Trumpa z Europą
Handel
Mrożonki kupujemy nie tylko w czasie upałów. Lody nie są jedynym hitem
Handel
Cła Trumpa mogą uderzyć w hossę na giełdzie w Tokio