Kenia kawowym potentatem?

W Kenii udało się wyhodować nową odmianę kawy, odporną na dwie najgroźniejsze dla tej rośliny choroby, z którymi walka pochłaniała 30 proc. kosztów uprawy

Publikacja: 15.09.2010 04:25

Kenia kawowym potentatem?

Foto: Fotorzepa, Dariusz Majgier DM Dariusz Majgier

Kenia ma szansę stać się wkrótce kawowym potentatem. Naukowcy z Coffee Research Foundation (CRF) po 20 latach badań stworzyli nową odmianę krzewu o nazwie Batian. Roślina jest odporna na dwie choroby, które są koszmarem plantatorów – rdzę kawową i tzw. chorobę wiśniową krzewów kawowych.

- Wyeliminowaliśmy zupełnie ryzyko obu chorób, które niszczyły zbiory, a walka z nimi stanowiła aż 30 proc wszystkich kosztów produkcji kawy – powiedział Joseph Kimemia, dyrektor badań CRF.

Choroba wiśniowa krzewów kawowych wywoływana jest przez grzyby colletotrichum coffeanum, które uszkadzają liście kawy. Rdza kawowa to choroba grzybicza, którą wywołuje grzyb Hemileia vastatrix. Jeśli plantacja kawy zostanie nią zarażona, wówczas spisana jest na straty. To właśnie ta choroba spowodowała, że w 1870 roku w Indiach i na Cejlonie zaprzestano uprawiać kawę na rzecz herbaty.

Dotychczas rolnicy walczyli z chorobami stosując opryski, które sprawdzały się w trakcie trwania pory suchej, jednak w sezonie deszczów były nieskuteczne.

Kiedyś Kenia słynęła z produkcji doskonałej kawy, lecz kiedy pojawiły się choroby, produkcja stała się nieopłacalna. Dziś Kenia produkuje około 50 tys. ton kawy rocznie, podczas gdy pod koniec lat 80-tych zbiory sięgały 130 tys. ton.

Nowa odmiana poza odpornością ma ponadto większe owoce, które szybciej dojrzewają, jest więc dużo bardziej wydajniejsza od współcześnie sadzonych gatunków. Hektar ziemi obsadzony krzewami Batian daje 5 ton kawy, podczas gdy aktualnie uprawiane odmiany dają plony od 2 do 3 ton z hektara.

Eksperci chwalą także silny aromat nowej odmiany twierdząc, że jest on bogatszy od najpopularniejszego uprawianego w Kenii gatunku - słynnego SL28, który sadzony jest na tym obszarze od 110 lat.

Kenia ma szansę stać się wkrótce kawowym potentatem. Naukowcy z Coffee Research Foundation (CRF) po 20 latach badań stworzyli nową odmianę krzewu o nazwie Batian. Roślina jest odporna na dwie choroby, które są koszmarem plantatorów – rdzę kawową i tzw. chorobę wiśniową krzewów kawowych.

- Wyeliminowaliśmy zupełnie ryzyko obu chorób, które niszczyły zbiory, a walka z nimi stanowiła aż 30 proc wszystkich kosztów produkcji kawy – powiedział Joseph Kimemia, dyrektor badań CRF.

Finanse
Warren Buffett przejdzie na emeryturę. Ma go zastąpić Greg Abel
Finanse
Berkshire ze spadkiem zysków, rośnie za to góra gotówki
Finanse
Polacy niespecjalnie zadowoleni ze swojej sytuacji finansowej
Finanse
Norweski fundusz emerytalny z miliardową stratą
Finanse
TFI na zakupach, OFE wyprzedają polskie akcje