Reklama Tigera naruszyła kodeks Etyki Reklamy

Liczne skargi na znaną już kontrowersyjną reklamę napoju energetycznego Tiger skłoniły Komisję Etyki Reklamy do oceny reklamy. Nie na korzyść jej twórców.

Niemcy: Słabe zbiory winogron, drogie wino

Ten sezon dla niemieckich winiarzy nie był zbyt udany. Winogron zebrano wyjątkowo mało i sezon w winnicach w zasadzie się już skończył. To oznacza, że ceny...

Ziemniaki znikają z norweskich stołów

Konsumpcja ziemniaków spadła drastycznie w Norwegii na przestrzeni ostatniego półwiecza. Mięsa natomiast – znacząco wzrosła.

Cukier już w świecie wolnego rynku

Od dziś znikają kwoty, czyli przyznane krajom Unii Europejskiej limity produkcji. Ceny spadają, a producenci w Polsce liczą na gwałtowne zwiększenie eksportu.

Cukier już nie krzepi

Nazywany coraz częściej białą śmiercią niż źródłem słodyczy, w Polsce przez dekady był jednym z produktów strategicznych. Co za tym idzie, producenci wierz...

Ekspert: słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru

Mimo mniejszych zakupów cukru w czystej postaci, jego całkowita konsumpcja rośnie, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych - zwraca uwagę analityk rynk...

Połowa kawy w UE z Brazylii i Wietnamu

Ponad połowa z ok. trzech milionów ton kawy importowanej w 2016 r. do Unii Europejskiej pochodziła z Brazylii i Wietnamu. Największym importerem były Niemc...

UE znosi system limitu produkcji cukru; KE ma reagować w razie kryzysu

30 września przestaje obowiązywać istniejący prawie 50 lat system kwot produkcji cukru, który wyznaczał limity dla poszczególnych państw członkowskich. To...

Sery pachnące łąką

W gospodarstwach z widokiem na Karkonosze z mleka koziego i krowiego powstają produkty, których zazdrości nam reszta kraju, a Francuzi na targach ustawiają...

Oaza dobrego smaku

Z miejscowościami turystycznymi na Dolnym Śląsku jest trochę inaczej niż tymi z Małopolski czy Podkarpacia. Spowodowane kaprysami historii radykalne zmiany...

KE zauważa podwójną jakość żywności i grozi korporacjom

Komisja Europejska opublikowała we wtorek zbiór wytycznych dla państw członkowskich, aby lepiej walczyły ze zjawiskiem podwójnych standardów żywności w UE....

Sfinks Polska chce przejąć od Żywca piwiarnie

Sfinks Polska, operator sieci restauracji, wystąpił do Urzędu Ochrony Konkurenci i Konsumentów o wyrażenie zgody na przejęcie od Grupy Żywiec sieci około 7...

Sandomierskie winnice kuszą enoturystów

Cieplejszy klimat i lessowe stoki z wysokim Ph dają tutejszym winoroślom idealne warunki do życia.

Nie będziemy wprowadzać upraw GMO do Europy

Koncern Bayer nie będzie wprowadzał upraw genetycznie modyfikowanych do Europy, bo społeczeństwa tego nie chcą, choć jest to super technologia, która daje...

#RZECZoBIZNESIE: Marta Widz: Kupujemy żywność w nadmiarze

Mamy zakodowane, że musimy mieć dużo jedzenia, bo nie wiadomo, co będzie – mówi Marta Widz, koordynatorka kampanii społecznej „Wiem, co jem”, Urząd m.st. W...

Sklepy nie chcą wyrzucać jedzenia

W Polsce rocznie w śmietnikach ląduje 9 mln ton żywności. Sieci zapowiadają walkę z tym zjawiskiem i edukowanie konsumentów, którzy generują najwięcej strat.

Uber radzi: Pozwól żonie wyjść w kuchni

Indyjski oddział Uber Eats w kontrowersyjny sposób uczcił Dzień Doceniania Żony. Na giganta wylała się fala krytyki.

Region ma wielki potencjał, trzeba go wykorzystać

Zbliża się IV edycja Wschodniego Kongresu Gospodarczego. W Białymstoku 27–28 września spotkają się przedsiębiorcy, urzędnicy i politycy, w zdecydowanej wię...

Zimą może zabraknąć herbaty Darjeeling

Herbata Darjeeling to królowa herbat czarnych. Uważana jest za najlepsza herbatę w Indiach i jedną z najlepszych na świecie. Bywa bardzo droga, a teraz zwy...

Polska eksportuje i importuje coraz więcej dyń

Polska eksportuje i importuje coraz więcej dyń – wynika z danych resortu rolnictwa i GUS. W 2016 r. wyeksportowaliśmy ponad 2 tys. ton tych owoców, a ok. 2...