Ubój rytualny daje zarobić na eksporcie

Głównym rynkiem zbytu dla polskiej wołowiny pozostaje Unia Europejska. Rośnie opłacalność eksportu do Izraela, niedługo rynek otworzy Turcja.

Zdążyć przed drozdem

Produkcja wina to silny atut regionu. Ten rok będzie jednak trudny dla podkarpackich winiarzy. Po przymrozkach winnice zaatakowały ptaki.

Szczyt konsumencki w Wyszechradzie: Nikt nie chce miliona euro na badania

Szczyt Konsumencki zorganizowany przez Grupę Wyszehradzką nie przyniósł rewelacji, oprócz jednej: do tej pory żaden z krajów, które domagają się zwalczania...

Podatek dla sklepów za marnotrawienie: Wyrzucamy miliony ton jedzenia

Co trzecie gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca żywność do śmieci. Ale to sklepy miałyby płacić specjalny podatek od marnowanych produktów.

Ceny cukru wsiadają na rollercoastera

Analitycy przewidują na koniec roku znaczne spadki cen cukru i wieprzowiny.

Zakazy nikogo nie nauczą, potrzebna jest edukacja

W lodówce znalazłam piersi z kurczaka, których termin przydatności do spożycia minął tydzień wcześniej. A byłam pewna, że dopiero następnego dnia. Takie ni...

Finlandia: McDonald's testuje wegańskie hamburgery

Amerykański koncern McDonald's poinformował, że próby z wegańskim hamburgerem prowadzone w Finlandii dały obiecujące wyniki.

Polacy prześcigają liderów w eksporcie drobiu

Zachodnia konkurencja czuje na plecach oddech naszych producentów drobiu, którzy co miesiąc biją własne rekordy. Oby nie była to droga donikąd - pisze w śr...

Mało pieniędzy na badania podwójnych standardów jedzenia

2 mln euro są warte dla Unii Europejskiej jednolite standardy żywności. W piątek stanowisko Polski przekaże w Bratysławie premier Beata Szydło.

O lubuskim winiarstwie znowu głośno

Po udanym wrześniowym Winobraniu szykuje się kolejna atrakcja: Święto Lubuskiego Młodego Wina.

Reklama
Reklama

Amazon otwiera swój pierwszy bar

Koncern Amazon otwiera bar w Tokio. Ale tylko na 10 dni i nie będzie w nim menu.

Zerowa stawka na cydr od stycznia

Bez akcyzy i bez banderoli – wicepremier Morawiecki obiecuje producentom cydru złote czasy.

Polak na mieście najchętniej je... kebab

Poza domem Polacy jadają kilka razy w miesiącu i nie potrzebują do tego okazji. Zdecydowanie najchętniej wybierają kebab, a opinie krytyków i blogerów nie...

Reklama Tigera naruszyła kodeks Etyki Reklamy

Liczne skargi na znaną już kontrowersyjną reklamę napoju energetycznego Tiger skłoniły Komisję Etyki Reklamy do oceny reklamy. Nie na korzyść jej twórców.

Niemcy: Słabe zbiory winogron, drogie wino

Ten sezon dla niemieckich winiarzy nie był zbyt udany. Winogron zebrano wyjątkowo mało i sezon w winnicach w zasadzie się już skończył. To oznacza, że ceny...

Ziemniaki znikają z norweskich stołów

Konsumpcja ziemniaków spadła drastycznie w Norwegii na przestrzeni ostatniego półwiecza. Mięsa natomiast – znacząco wzrosła.

Cukier już w świecie wolnego rynku

Od dziś znikają kwoty, czyli przyznane krajom Unii Europejskiej limity produkcji. Ceny spadają, a producenci w Polsce liczą na gwałtowne zwiększenie eksportu.

Cukier już nie krzepi

Nazywany coraz częściej białą śmiercią niż źródłem słodyczy, w Polsce przez dekady był jednym z produktów strategicznych. Co za tym idzie, producenci wierz...

Ekspert: słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru

Mimo mniejszych zakupów cukru w czystej postaci, jego całkowita konsumpcja rośnie, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych - zwraca uwagę analityk rynk...

Połowa kawy w UE z Brazylii i Wietnamu

Ponad połowa z ok. trzech milionów ton kawy importowanej w 2016 r. do Unii Europejskiej pochodziła z Brazylii i Wietnamu. Największym importerem były Niemc...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama