Cukier już w świecie wolnego rynku
Od dziś znikają kwoty, czyli przyznane krajom Unii Europejskiej limity produkcji. Ceny spadają, a producenci w Polsce liczą na gwałtowne zwiększenie eksportu.
Cukier już nie krzepi
Nazywany coraz częściej białą śmiercią niż źródłem słodyczy, w Polsce przez dekady był jednym z produktów strategicznych. Co za tym idzie, producenci wierz...
Połowa kawy w UE z Brazylii i Wietnamu
Ponad połowa z ok. trzech milionów ton kawy importowanej w 2016 r. do Unii Europejskiej pochodziła z Brazylii i Wietnamu. Największym importerem były Niemc...
Sery pachnące łąką
W gospodarstwach z widokiem na Karkonosze z mleka koziego i krowiego powstają produkty, których zazdrości nam reszta kraju, a Francuzi na targach ustawiają...
Oaza dobrego smaku
Z miejscowościami turystycznymi na Dolnym Śląsku jest trochę inaczej niż tymi z Małopolski czy Podkarpacia. Spowodowane kaprysami historii radykalne zmiany...