Jaja pochodziły z farm należących do firmy Rose Acre w hrabstwie Hyde w stanie Karolina Północna. Były sprzedawane pod kilkoma różnymi markami, m. in. Coburn Farms, Country Daybreak i Food Lion. Trafiły do sklepów i restauracji w 9 stanach w USA: Karolinie Północnej i Południowej, Nowym Jorku, Kolorado, Florydzie, New Jersey, Pensylwanii, Wirginii i Wirginii Zachodniej.
Zdaniem amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, jaja mogły zostać skażone groźną odmianą salmonelli, która może skutkować poważnymi zatruciami. Agencja przestrzegała klientów na Twitterze, by nie jedli zakupionych jaj, tylko niezwłocznie je wyrzucili bądź oddali do sklepów, w których je zakupili, i ubiegali się o zwrot kosztów.
Ostrzeżenie wydano jednak za późno. Zanim wykryto możliwość obecności bakterii salmonelli w jajach, konsumenci zgłosili ponad 20 przypadków zachorowań. Firma w wyniku zgłoszeń momentalnie podjęła decyzję o wycofaniu około 207 milionów jaj ze sprzedaży i podjęła badania.