Reklama

Majonezowe żniwa warte ponad 100 milionów złotych

Ostatnie tygodnie przed Wielkanocą przynoszą producentom majonezu jedną piątą rocznej sprzedaży. Na krajowym rynku globalne giganty ścierają się z silnymi polskimi firmami regionalnymi.

Publikacja: 03.04.2018 00:01

Majonezowe żniwa warte ponad 100 milionów złotych

Foto: Adobe Stock

Majonez staje się na polskich stołach wielkanocnych niemal tak ważny jak karp w Wigilię. Trwający właśnie okres to dla producentów absolutny szczyt sezonu. Majonezy są głównym graczem cichej kategorii żywności pod nazwą „sosy i dresingi". Wartość całej półki sosów, na której stoją i keczupy, i sosy tatarskie, barbecue czy musztarda, a także cała gama przecierów pomidorowych, rośnie od lat i nieubłaganie zbliża się według Euromonitora do 5 mld zł.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia. Treści, którym możesz zaufać.
Reklama
Ekonomia
Dzięki BraveCampowi uczelnie budują przestrzeń do innowacji
Ekonomia
Polskie MŚP ciągle z potencjałem
Ekonomia
Open source wspiera profesjonalistów medycznych
Ekonomia
Kredyty gotówkowe a budżet domowy. Jak efektywnie nimi zarządzać?
Ekonomia
Firmy coraz częściej stawiają na prestiż
Reklama
Reklama