Majonezowe żniwa warte ponad 100 milionów złotych

Ostatnie tygodnie przed Wielkanocą przynoszą producentom majonezu jedną piątą rocznej sprzedaży. Na krajowym rynku globalne giganty ścierają się z silnymi polskimi firmami regionalnymi.

Publikacja: 03.04.2018 00:01

Majonezowe żniwa warte ponad 100 milionów złotych

Foto: Adobe Stock

Majonez staje się na polskich stołach wielkanocnych niemal tak ważny jak karp w Wigilię. Trwający właśnie okres to dla producentów absolutny szczyt sezonu. Majonezy są głównym graczem cichej kategorii żywności pod nazwą „sosy i dresingi". Wartość całej półki sosów, na której stoją i keczupy, i sosy tatarskie, barbecue czy musztarda, a także cała gama przecierów pomidorowych, rośnie od lat i nieubłaganie zbliża się według Euromonitora do 5 mld zł.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Ekonomia
W biznesie nikt nie może iść sam
Ekonomia
Oszczędna jazda – techniki, o których warto pamiętać na co dzień
Ekonomia
Złoty wiek dla ambitnych kobiet
Ekonomia
Rekordowy Kongres na przełomowe czasy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Ekonomia
Targi w Kielcach pokazały potęgę sektora rolnego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne