W jaki sposób susza wpływa na producentów żywności?
Susza ma negatywne skutki dla całego łańcucha produkcji żywności. Mamy niestabilne dostawy i skokowe podwyżki cen, które zazwyczaj i tak nie są w stanie pokryć strat, jakie ponoszą rolnicy i ogrodnicy. Straty w plonach zbóż, które są krwiobiegiem gospodarki żywnościowej, oznaczają większe ceny pasz i mąki. Długotrwała susza to również niebezpieczeństwo ograniczeń w dostawie prądu, a nawet nakaz wyłączenia zakładów, jak to miało miejsce kilka lat temu.
Czy żywność podrożeje?
Jeśli susza przybierze rozmiary większe niż lokalne, obejmie znaczące obszary produkcji zbóż, rzepaku, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach UE i krajów trzecich, to będziemy mieli poważny problem. Tak było w 2008 r., gdy ceny zboża skoczyły o 100 proc. w ciągu tygodnia. Wtedy w Polsce nie było suszy, była nawet poza Europą, jednak okazało się, że nasze rezerwy zboża wyeksportowano. To spowodowało duży skokowy wzrost cen żywności.
Jaki wpływ mają sieci handlowe? Czy zdarza się, że w wyniku suszy producenci dopłacają do realizowanych kontraktów?