Reklama
Rozwiń
Reklama

Herbata, jabłka i jagody mogą zapobiegać utracie pamięci

Z najnowszych badań wynika, że ludzie, których dieta bogata jest we flawanole, znajdujące się w herbacie, jabłkach i jagodach, mogą być w mniejszym stopniu narażeni na utratę pamięci związaną z wiekiem.

Publikacja: 27.05.2023 13:35

Herbata, jabłka i jagody mogą zapobiegać utracie pamięci

Foto: Adobe stock

mk

Badanie prowadzone przez okres trzech lat na próbie 3562 osób w wieku ok. 71 lat dowiodło, że osoby regularnie spożywające duże ilości flawanoli miały wyższy współczynnik funkcjonowania hipokampu, który jest odpowiedzialny za pamięć krótkotrwałą.  

Podczas badania, którego wyniki opublikowano w amerykańskim czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences, naukowcy dowiedli, że spożywanie suplementu z zawartością 500 mg flawanoli dziennie może odwrócić negatywny wpływ niewystarczającego spożycia flawanoli na funkcje pamięci u osób starszych.  

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Leki i terapie
Więcej możliwości leczenia dla kobiet z chorobami nowotworowymi
Leki i terapie
„Historyczna” lista refundacyjna. 50 nowych terapii dla pacjentów
Leki i terapie
Popularny lek na otyłość a ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych
Leki i terapie
Seniorzy nadużywają leków za darmo. Poznaliśmy dane
Leki i terapie
Leczymy 300 tys. pacjentów za 11 mld złotych
Reklama
Reklama