Badanie prowadzone przez okres trzech lat na próbie 3562 osób w wieku ok. 71 lat dowiodło, że osoby regularnie spożywające duże ilości flawanoli miały wyższy współczynnik funkcjonowania hipokampu, który jest odpowiedzialny za pamięć krótkotrwałą.
Podczas badania, którego wyniki opublikowano w amerykańskim czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences, naukowcy dowiedli, że spożywanie suplementu z zawartością 500 mg flawanoli dziennie może odwrócić negatywny wpływ niewystarczającego spożycia flawanoli na funkcje pamięci u osób starszych.
Czytaj więcej
Wyniki najnowszych badań dowodzą, że orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na rozwój poznawczy i dojrzewanie psychiczne nastolatków.
Naukowcy podkreślają jednak, że suplementy flawanolu nie mają wpływu na osoby, które nie mają niedoboru flawanolu.
Badanie zostało sfinansowane przez producenta żywności, firmę Mars i wykorzystano w nim flawanole ekstrahowane z kakao. Jednak autorzy badania stwierdzili, że jest mało prawdopodobne, by samo spożywanie czekolady dostarczyło organizmowi wystarczających ilości flawanoli, ponieważ część z nich jest niszczona podczas przetwarzania kakao.